15/06/2022

A devenit mai dificilă livrarea cireșelor din Moldova în CSI
A devenit mai dificilă livrarea cireșelor din Moldova în CSI Ştiri Moldova

Livezile moldovenești își strică cireșele. Înainte, vindeau mai mult de jumătate din recoltă către CSI. Acum există probleme cu livrările.
Cireșele timpurii putrezesc în copaci. Gheorghe Shoilitse ar fi trebuit să-și culeagă și să-și vândă recolta acum o săptămână. Dar aproape că nu există cumpărători en-gros, prețul pe piața internă este mai mic decât costul de producție, relatează mir24.tv.

"Cei care doresc să mănânce fructe de pădure pe gratis sunt bineveniți. Cireșele sunt sănătoase și foarte dulci. Veniți să le luați cu găleata. Nu avem unde să le vindem. Mă doare inima să tai această livadă. Pe această parcelă am 60 de tone, toate supracoapte", a spus Gheorghe Choilitae.

Gheorghe Choïlice își vindea aproape toate recoltele pe piața CSI. Acum, din cauza problemelor logistice, camioanele trec prin Europa. Livrarea de mărfuri a devenit de opt ori mai scumpă. Transportul a 20 de tone de cireșe din Moldova la Moscova, de exemplu, costă 1 milion 200 de mii de ruble. Exportatorii se tem că, din cauza costurilor ridicate, cireșele moldovenești nu vor face față concurenței de pe piața rusă.

"Există Krasnodar local pentru ei, există Iran, există Turcia, există Uzbekistan - există o mulțime de concurență. Mașinile durează mult timp să sosească - în două săptămâni, în 10 sau 12 zile. Și noi ne asumăm riscuri. S-ar putea să vină unul rău", a declarat exportatorul Elkhan Gurbanov.

De asemenea, exportul de cireșe este dificil din motive tehnice. Nu toate camioanele moldovenești sunt conforme cu standardele europene. Aceasta înseamnă că nu au voie să circule pe drumurile UE. Deficitul de transport se datorează unui alt motiv.

"După impunerea sancțiunilor, transportatorii din Belarus, Federația Rusă și Europa nu mai vin pentru că nu sunt siguri că totul va fi bine. Acest lucru ne pune într-o situație foarte dificilă. Deci, doar transportatorii din Moldova își asumă aceste riscuri și exportă", a explicat Iurie Fale, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova.

Nu va fi profit anul acesta, este sigur Gheorghe Choilitae. Prețul combustibilului și al îngrășămintelor s-a triplat, iar salariile muncitorilor nu au putut fi majorate. Cu o rată a inflației de aproape 30%, oamenii muncesc pentru 900 de ruble pe zi.

"Suntem foarte obosiți, drumul durează două ore, plecăm din sat la cinci dimineața și ajungem acasă la zece dimineața. Este greu. Prețurile au crescut, dar trebuie să ne hrănim familia cu ceva", - se plânge Jekaterina Gotka, o culegătoare de cireșe.

Soarta livezii de șapte ani va fi clară la sfârșitul sezonului. Este posibil ca unii dintre copaci să fie tăiați și înlocuiți cu alte culturi.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

13 zile 10 ore

187-188

Publicitate în BC