14/06/2022

ANRE face câteva precizări privind prețurile la petrol și carburanți
ANRE face câteva precizări privind prețurile la petrol și carburanți Ştiri Moldova

Recent, în spațiul public a apărut o analiză care compară cotațiile petrolului Brent și evoluția prețurilor la carburanți în Republica Moldova, făcând referire la corelația neclară dintre acestea.
În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prezintă câteva explicații tehnice privind prețul de referință al petrolului și mecanismele de stabilire a prețurilor la carburanți, atât la nivel internațional, cât și la nivel local, pentru a exclude orice interpretare eronată sau manipulare a informațiilor.

  1.  Petrolul brut este un amestec de hidrocarburi care este extras din zăcăminte prin intermediul puțurilor de petrol. Unitatea de măsură pentru petrolul brut este barilul, care este echivalent cu aproximativ 159 de litri. 
  2.  Uleiul de referință are denumiri (clase) diferite în funcție de regiunea în care este vândut. Bursa de la Londra vinde petrolul sub denumirea "Brent", bursa de la New York vinde petrolul sub denumirea "WTI" (West Texas Intermediate), iar piața din Federația Rusă vinde petrolul sub denumirea "Urals". Mai mult de 60% din tranzacțiile mondiale de petrol se bazează pe Brent, motiv pentru care acesta este considerat reperul pentru prețurile petrolului. 
  3.  După producție și vânzare, petrolul este transportat pe mare sau pe uscat la rafinării - "rafinării". Într-o rafinărie, petrolul este rafinat în diverse produse petroliere, cum ar fi benzina, motorina, parafina sau combustibilul pentru avioane, păcură etc. 
  4.  Prețul produselor petroliere (de exemplu, benzină și motorină) este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de compania americană S&P Global Platts, pe baza metodologiei Platts. În cadrul acestor metodologii, cumpărătorii și vânzătorii de produse petroliere își postează cererile și ofertele de preț pe platforma electronică Market at Closing (MOC) a Platts în fiecare zi lucrătoare. Prețul pe tona de benzină sau motorină este stabilit la ora 16:30, ora Londrei (18:30, ora Chișinăului), pe baza celui mai bun preț de vânzare pe tonă înregistrat în ziua respectivă. 
  5.  În timpul zilei de tranzacționare pe platforma Platts (MOC), prețul pe tona de benzină sau motorină variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: fluctuațiile prețului petrolului pe bursele internaționale, cererea și oferta de produse petroliere, știrile economice și geopolitice, disponibilitatea stocurilor de petrol sau de produse petroliere în anumite regiuni etc. Tranzacțiile sunt separate din punct de vedere geografic, astfel încât prețurile stabilite de Platts reflectă cu exactitate situația dintr-o anumită regiune. 
  6.  Prețul pe tonă stabilit de S&P Global Platts este publicat și comunicat abonaților săi (companii de producție, comercianți, brokeri, rafinării, importatori etc.) la finalizarea tranzacțiilor pe platforma Platts MOC. Acest preț (cotație) este utilizat de participanții profesioniști de pe piață pentru a determina prețul de vânzare al unei tone de benzină sau de motorină. În majoritatea cazurilor, în special în regiunea Europei de Sud-Est, modelul utilizat ca bază pentru tranzacții este media aritmetică a cotațiilor din ultimele 2 săptămâni. 
  7.  Metodologia de calcul a ANRE utilizează media cotațiilor medii Platts din ultimele 14 zile, corelată cu cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoarea adăugată (TVA) și o marjă comercială specială (stabilită de ANRE semestrial). 

Astfel, metoda de stabilire a prețurilor ANRE, la fel ca și prețurile stabilite de companii în tranzacțiile internaționale, permite amortizarea efectului creșterilor sau descreșterilor de prețuri produse într-o anumită zi pe durata medie. 

În prezent, din cauza schimbărilor de pe piața mondială a carburanților, raportul dintre cotațiile petrolului Brent și cotațiile Platts ale derivatelor sale (benzină și motorină) este dictat exclusiv de cerere și ofertă. De asemenea, merită menționat faptul că Republica Moldova nu are rafinării, astfel încât utilizarea prețului petrolului Brent în analizele sau calculele economice este strict relevantă pentru prezicerea tendințelor pieței, mai degrabă decât pentru calcule precise. Cotațiile Platts pentru benzină sau motorină sunt mai potrivite în acest scop. Reamintim că, la 27.05.2022, prețul mediu Platts pentru motorină, exprimat în lei, era de 17,60 lei/litru, iar la 10.06.2022, acesta era deja de 20,62 lei/litru, adică o creștere de 17,1%. 

În aceeași perioadă, prețul maxim la motorină a crescut de la 27,29 lei/litru la 30,91 lei/litru sau cu 13,26%. Prin urmare, comparația prezentată în spațiul public, pe lângă faptul că nu s-a bazat pe cotațiile Platts, a fost, de asemenea, realizată în mod incorect, deoarece nu s-a bazat pe date medii, ci pe date reale. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică garantează corectitudinea prețurilor maximale pentru vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere de bază de tip standard, care au fost calculate în conformitate cu legislația în vigoare.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 20 ore

205

Publicitate în BC