23/11/2022

Antreprenorii vor primi compensații pentru dobânzile la creditele investiționale
Antreprenorii vor primi compensații pentru dobânzile la creditele investiționale Ştiri Moldova

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat un nou mecanism de compensare la creditele investiționale. 

Potrivit directorului ODA, Dumitru Pîntea, vor fi compensate dobânzile la creditele bancare și nebancare, contractate în lei moldovenești de la 1 august. Compensațiile vor fi acordate începând cu luna noiembrie, pentru perioadele de calcul august-decembrie, iar acestea nu vor depăși suma cumulativă de 300 mii de lei per agent economic.

Sunt eligibile companiile care sunt clasificate drept întreprinderi mici și mijlocii. Mărimea compensațiile este în cuantum de două puncte procentuale și se calculează după o formulă care este prezentă atât în regulament, cât și într-un ghid pe care orice antreprenor o să-l găsească pe site-ul ODA. 

„Vor fi compensate dobânzile la creditele contractate în lei moldovenești pentru că aici a fost o creștere semnificativă a ratei de bază. Este vorba de creditele active la 1 august pentru că creșterea a avut loc la mijlocul verei și creditele care sunt clasificate de creditor în categoria standard sau supravegheat. Compensațiile vor avea o perioadă de cinci luni, începând cu luna august până în luna decembrie anul curent. Ce ține de instituțiile financiare este vorba de împrumuturile contractate atât de la băncile comerciale de la organizațiile de creditare nebancară, cât și de la asociațiile de economii și împrumut.

 Domeniile de eligibilitate a companiile este în mare parte de tot sectorul economic cu excepția a câtorva sectoare care nu sunt incluse în Legea 179 și care acum nu pot beneficia de suportul din partea statului. Mai exact este vorba de reprezentanții din agricultură, din industria extractivă, prelucrătoare, producția și furnizarea energiei electrice și gaze, distribuția apei, activități de cazare alimentației, informații și comunicații, învățământ, sănătate, asistență socială. 

Mărimea compensațiile este în cuantum de două puncte procentuale și se calculează după o formulă care este prezentă atât în regulament, cât și într-un ghid pe care orice antreprenor o să-l găsească pe site-ul ODA. Mărimea maximă a compensației a fost plafonată la 300 de mii de lei pentru că trebuie să avem totuși un anumit plafon pentru cei cu credite foarte mari. 

Antreprenorul poate aplica în luna noiembrie pentru a lua compensația pentru august, septembrie, octombrie, în luna decembrie poate aplica ca să poată primi compensația pentru noiembrie, iar în ianuarie pentru luna decembrie, sau poate să aplice în ianuarie ca să poată primi compensațiile pentru toate cinci luni. Sunt eligibile companiile care sunt clasificate drept întreprinderi mici și mijlocii”, a declarat directorul ODA, Dumitru Pîntea. 

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a precizat că în această perioadă complicată antreprenorii trebuie protejați, iar datoria statului este să fie alături de ei. 

„Trecem printr-o perioadă incertă, iar aceste complicații se răsfrâng asupra antreprenorilor, mai ales în cazul în care un antreprenor a contractat un credit fără să cunoască ce urmează. Acesta acum se confruntă cu costuri în creștere la creditele bancare. Suntem conștienți de această problemă și aceasta este datoria statului să fie alături de antreprenori, mai ales alături de cei mai vulnerabili și nevoiași. Antreprenorii trebuie să simtă că statul este de partea lor, odată cu inflația în creștere, un lucru declanșat de războiul din Ucraina, este natural ca BNM a trebuit să intervină cu creșterea ratei de bază. 

În acest sens, ODA astăzi lansează acest mecanism de compensare a dobânzilor la creditele investiționale. De ce investiționale? Este simplu pentru că având resurse limitate, suntem în continuare cea mai săracă țară din Europa, însă în limita resurselor disponibile trebuie să setăm prioritățile corect. Antreprenorii trebuie protejați de aceste creșteri, respectiv ODA va compensa acelor agenți economici care vor aplica la acest instrument până la 2 puncte procentuale din costul dobânzii”

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

6 zile 6 ore

206

Publicitate în BC