21/06/2022

Când ar putea fi ridicate restricțiile la exportul de grâne
Când ar putea fi ridicate restricțiile la exportul de grâne Ştiri Moldova

Agricultorii din Republica Moldova susțin că menținerea restricțiilor la exportul de grâu este în detrimentul agricultorilor, care stau cu hambarele pline și nu au unde vinde cerealele, iar în scurt timp va începe.
"Reieșind din faptul că vor fi surplusuri, trebuie să fie permis exportul nu doar pentru orz, care nu se folosește pe interior, dar și pentru grâu. Producătorul trăiește de la recoltă la recoltă, mai ales că prețul inputurilor este unul care distruge agricultura", a spus în cadrul unor dezbateri publice Gheorghe Sprîncean, administrator şi proprietar la Andoria Software Consulting SRL, transmite  Mold-street.com.

Potrivit lui Sprâncean, prețul la cereale în Moldova este destul de mic, în timp ce în exterior este de două ori mai mare decât cel care ce este oferit pe piaţa locală. În consecinţă, cei care pierd în actuala situaţie sunt agricultorii.

"În plus, recolta va fi mult mai mică decât se preconizează. Va fi o lovitură destul de dură și pentru producători, și pentru furnizori", a estimat Gheorghe Sprîncean.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare spun că recolta din acest an nu este una promiţătoare, iar o decizie privind o eventuală eliminare a restricţiilor se va lua doar după ce se va şti sigur ce cantitate de grâu va fi recoltată.

"Joi, am avut o discuție cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de cereale, cu cea mai mare cooperativă agricolă de întreprinzători, unde am discutat inclusiv despre exportul cerealelor pe care ne dăm bine seama că trebuie să îl facem, dar ne împiedică anumite lucruri: Cifra statistică care pentru grâu era sub 900.000 de tone și situația agroclimaterică care ne dă estimările peste cap.

Agricultorii știu foarte bine că vorbim de producție nu atunci când facem estimările, dar atunci când vedem ce avem în hambar. Nu zic că vom debloca exportul atunci când producția va fi depozitată în hambar, dar așteptăm niște cifre ca să putem veni cu argumente clare pentru Guvern și să luăm niște decizii corecte", a declarat Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Potrivit oficialului, la următoarea ședință a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale se va discuta despre deblocarea exportului de făină de grâu, iar abia după ar putea fi deblocat și exportul de grâu.

"La deblocarea exportului de grâu, trebuie să punem un plafon pentru cantitatea pe care o putem exporta inițial. Va fi repartizat nu pentru unu, doi agenți economici, dar proporțional cu capacitățile de export ale agenților economici", a afirmat Vasile Şarban.

În replică, Radu Mușinschi, director regional (Balcani și România) al Trans-Oil Group a susţinut că introducerea cotelor nu ar fi conformă cu principiile liberalizării comerţului şi cu angajamentele Republicii Moldova.

Vasile Şarban a invitat producătorii și exportatorii să se expună la acest subiect, pentru a dezvolta o soluție viabilă.

Amintim că exportul de grâu şi făină de grâu a fost interzis la finele lunii februarie, în contextul războiului din Ucraina.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

11 zile 1 ore

206

Publicitate în BC