15/07/2022

Când o duceau cel mai bine petroliștii din R. Moldova
Când o duceau cel mai bine petroliștii din R. Moldova Ştiri Moldova

Proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Comisiei parlamentare speciale pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere a scos la iveală un fenomen neobișnuit pe piața produselor petroliere.

Astfel, în primul trimestru din ultimii șase ani (2017-2022), doar în unul cele mai mari 10 companii de pe piața produselor petroliere din Republica Moldova au raportat profit. În restul - pierderi, transmite Mold-street.com. 

Potrivit raportului, în primul trimestru al 2022, top 10 companii petroliere au raportat pierderi totale de circa 5 milioane de lei, care sunt de aproape trei ori mai mici decât cele din primul trimestru al anului 2021 – circa 14 milioane de lei și de peste cinci ori față de aceeași perioadă din 2020.

În același timp, în primul trimestru din 2019, cele mai mari 10 companii de pe piața produselor petroliere au raportat un profit de peste 67 de milioane de lei.

Explicația Comisiei parlamentare speciale privind acest fenomen este că, în primul trimestru din 2019, Metodologia de plafonare şi reglementare a preţurilor a fost suspendată.

Pe de altă parte, Comisia specială susţine că „există suspiciuni rezonabile că aceste date nu reflectă situaţia reală şi modalitatea de declarare a profiturilor va fi analizată suplimentar”.

Cu toate acestea, concluzia generală a Comisiei speciale este că „profitabilitatea declarată a companiilor petroliere nu s-a modificat substanţial în ultimii ani”.

Totodată, Comisa specială susţine Metodologia actuală de calculare a preţurilor şi „consideră inoportună trecerea la reglementarea în baza rentabilităţii de 10% (aşa cum sugerează companiile petroliere), întrucât aceasta ar duce imediat la o majorare de 1,5-2 lei a preţurilor la pompă şi la includerea unor cheltuieli nejustificate în preţul la pompă, cum ar fi chiria”.

Pe termen mediu şi lung, Comisia susţine „obiectivul de a renunţa la plafonarea şi reglementarea preţurilor pe piaţa produselor petroliere”, dar acest lucru ar urma să aibă loc „după consolidarea capacităţilor Consiliului Concurenţei de a monitoriza piaţa şi de a asigura concurenţă loială”.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

12 zile 13 ore

206

Publicitate în BC