12/07/2022

Care sunt riscurile și consecințele deciziei CNPF din Republica Moldova de a interzice restituirea TVA pentru bunurile și serviciile utilizate la exportul de ulei de floarea-soarelui? 
Care sunt riscurile și consecințele deciziei CNPF din Republica Moldova de a interzice restituirea TVA pentru bunurile și serviciile utilizate la exportul de ulei de floarea-soarelui?  Ştiri Moldova

Guvernele majorității țărilor din lume se luptă între ele pentru a favoriza cât mai mult posibil producătorul local, introducând diverse bariere sub formă de cote și taxe de import pentru producătorii și importatorii străini. Guvernul moldovean, pe de altă parte, a ales o cale diferită și a decis să își înăbușe propriul producător local. 
Nu se știe cât timp Trans-Oil Group va putea să limiteze prețul petrolului pe piața locală, deoarece cu vânzări la export cu profituri mici sau în pierdere nu există NIMIC care să limiteze prețul pe piața moldovenească.


Profiturile obținute din livrările la export trebuiau să acopere pierderile din vânzările locale. Teoretic, acest lucru ar fi asigurat piața locală cu petrol ieftin atâta timp cât a durat perioada de urgență, despre care se știa că a fost prelungită de mai multe ori.
Cu toate acestea, în circumstanțele actuale, Grupul nu poate garanta că prețurile vor fi ținute sub control pentru o perioadă de timp. Împrumuturile și dobânzile la acestea, salariile și impozitele trebuie să fie acoperite din ceva, iar guvernul reprezentat de CNSS cu siguranță nu se gândește la asta.   
Pe termen lung, procesarea florii-soarelui și valoarea adăugată care obișnuia să rămână în țară ar putea fi pierdute, iar bugetul național va pierde o mulțime de taxe și impozite, atât la nivel național, cât și la nivel municipal. Pe termen lung, această decizie a Comisiei de Urgență ar putea duce la dispariția activității Grupului în domeniul semințelor oleaginoase în Moldova.


De asemenea, țara ar putea pierde competențe și o echipă de 750 de persoane cu înaltă calificare care lucrează la fabricile de prelucrare ale grupului din Bălți și Ceadîr-Lunga.     
Și, deși Guvernul face "multe eforturi" în vorbe pentru a crea capacități de prelucrare profundă a produselor agricole în Moldova - acțiunile reale ale autorităților au exact efectul opus și contribuie la spălarea și stoarcerea producției locale și revenirea la simplul export de floarea-soarelui din țară cu importul ulterior de ulei, la un preț pe care autoritățile și societatea nu-l mai pot controla. 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

4 zile 19 ore

189

Publicitate în BC