04/05/2022

Ce comision încasează Energocom la intermedierea livrărilor de energie
Ce comision încasează Energocom la intermedierea livrărilor de energie Ştiri Moldova

Premier Energy SRL anunță că a semnat contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul Energocom SA (100% controlat de stat) pentru luna mai 2022.

Totul în conformitate cu Dispoziția nr.19 din 29.04.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, transmite  mold-street.com.

Cât câștigă Energocom din serviciile de intermediere

Potrivit Premier Energy SRL prețul de procurare este de 60 de dolari pentru un MWh care include prețul de procurare a energiei electrice de la Centrala electrică de la Cuciurgan și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul Energocom.

Acesta este de 0,05 cenți/kWh, adică este de aproape un bănuț pentru fiecare kilowatt produs de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) și intermediat de Energocom în drum spre consumatorii finali.

Anterior comisionul pentru serviciile de intermediere prestate pentru furnizarea de energie electrică a fost de 0,04 cenți/kWh (2018-2020) și de 0,03 cenți/kWh (până în martie 2018).

Aceleași costuri sunt și în cazul întreprinderii FEE Nord SRL (controlată de stat). Calculele elementare arată că doar în luna mai, din aceste servicii, Energocom poate încasa un profit de circa 2,4 milioane lei.

Anterior Ministerul Economiei susținea că profitul obținut de intreprinderea Energocom din aplicarea acestui comision este îndreptat spre acoperirea cheltuielilor din activitatea operațională, cheltuieli administrative, pierderi de la diferența de curs valutar, etc., iar rentabilitatea întreprinderii reprezintă mai puțin de 0,2%.

Pe de altă parte contractul intermediat de Energocom asigură volumul necesar de curent pentru consumatorii Premier Energy, inclusiv energia electrică de echilibrare.

Tarifele finale ar putea fi majorate

Amintim că prin Dispoziţia Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a impus SA Energocom obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice solicitate de furnizorii serviciului universal, furnizorii și de ultimă opțiune, și de operatorii de sistem pentru luna mai 2022.

Totodată această dispoziție prevede că pentru luna mai 2022, SA Energocom va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe.

În consecință, s-a recurs la negocieri directe cu Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres), care a acceptat să livreze energie electrică la un preț de 59,5 dolari pentru un MWh, ceea ce semnifică o scumpire cu 11,2% a prețului energiei.

În condițiile în care leul s-a devalorizat și cursul dolarului se menține la un nivel mai mare de 18,6 lei, în timp ce ANRE a inclus în calcul un curs mai mic de 18 lei, vor crește iarăși devierile financiare negative ale furnizorilor de energie electrică.

Astfel că deja ar putea exista premize pentru o ajustare cu circa 10% a tarifelor finale la energia electrică furnizată consumatorilor de întreprinderile de furnizare.

Ultima majorare s-a produs în martie 2022, când ANRE a aprobat, noi prețuri reglementate și tarife pentru energia electrică, cu 23-49% mai mari decât erau până atunci.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

12 zile 4 ore

206

Publicitate în BC