16/06/2022

Chișinăul poartă discuții cu Kievul pentru un preț mai mic la lumină
Chișinăul poartă discuții cu Kievul pentru un preț mai mic la lumină Ştiri Moldova

Autoritățile de la Chișinău poartă discuții cu autoritățile ucrainene pentru procurarea energiei electrice de la Kiev la un preț accesibil, pentru a reduce dependența de Centrala de la Cuciurgan.
Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului Igor Grosu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, transmite  replicamedia.md.

Speaker-ul Legislativului a precizat însă că „discuțiile nu sunt simple” și „nu poate oferi mai multe detalii” la acest subiect.

„Se poartă discuții. Ele nu sunt simple, dacă ar fi fost simple ar fi fost și un răspuns imediat. Noi dorim să procurăm de la colegii noștri ucraineni, mai bine banul nostru să ajungă la ei ca să-și poată menține țara, armata.

Noi ne dorim asta. e maximum ce pot spune acum, pentru că în mari detalii nu pot intra, sunt niște idei care acum se discută. Eu sper ca într-un viitor foarte apropiat să ajungem la o finalitate”, a declarat Igor Grosu.

Totodată, Igor Grosu spune că în contextul crizei de securitate este mai ieftin de procurat energia electrică din Stânga Nistrului.


„Stânga Nistrului este emițătorul, nu acolo se iau deciziile. Acum și ei și noi înțelegem interdependența care există.

La moment, economic și ținând cont de contextul care există, prețul e mai avantajos acolo și pe bună dreptate ați menționat, se merge pe abordarea - o lună, argumentând că „Moldovagaz” nu le garantează volumele de gaze.

E un tertip, de parcă ei sunt cei care decid. De aceea și răspunsul nostru pe acea autorizație de mediu e un răspuns în oglindă, noi nu vedem niciun argument în a oferi așa cum solicită ei”, a subliniat Grosu.

Amintim că la 8 iunie, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică, noile prețuri reglementate și tarifele pentru energia electrică.

La 23 mai, Comisia Situații Excepționale a anunțat că Energocom va cumpăra și pentru luna iunie energie electrică în baza negocierilor directe.

Amintim că, după ce licitaţia organizată de compania statului Energocom pentru achiziția energiei electrice a fost anulată, pentru luna mai Energocom a negociat cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan un nou contract privind livrarea energiei electrice, însă doar pentru o lună.

Centrala de la Cuciurgan livrează 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Potrivit contractului de achiziție, Chișinăul cumpără energie electrică la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Actualul contract a expirat la 1 mai 2022.

Săptămâna trecută, ÎCS „Premier Energy” SRL a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30% din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la prețul de 84,74 USD/MWh ce va fi asigurat de la UKRHydroenergo, care include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul S.A. „Energocom”.

Compania motivează decizia ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai conform contractelor semnate cu ÎS Energocom și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70% și la 84,74 USD/MWh pentru 30% din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo.

De asemenea, „Premier Energy” spune că majorarea ar fi motivată de datoria acumulată la ÎS Energocom din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

29 zile 8 ore

200

Publicitate în BC