20/06/2022

Cine și unde exportă semințele de floarea-soarelui din R. Moldova
Cine și unde exportă semințele de floarea-soarelui din R. Moldova Ştiri Moldova

În primele cinci luni ale anului, principalele piețe de desfacere pentru oleaginoasele din Republica Moldova au fost România, Turcia și Bulgaria, pe seama lor revenind peste 90% din total.


Astfel, în primele cinci luni ale acestui an, exportul de semințe de floarea-soarelui a crescut de 1,5 ori ca volum, trecând de 260.000 de tone, iar împreună cu regiunea transnistreană a fost de peste 283.000 de tone, arată date vamale analizate de Mold-Street.com.

Trei piețe

Datorită prețului de export mai mare cu circa 25% decât în aceeași perioadă a anului trecut, exporturile de semințe de floarea-soarelui au fost de circa 4,3 miliarde de lei, de aproape 2,2 ori peste nivelul din ianuarie-mai 2021.

Valorile maxime ale exportului au fost atinse în aprilie 2022, când cantitatea exportată a constituit 84.142 de tone, ce reprezintă 30% din volumul exportat în primele cinci luni ale anului 2022.

În aceeași perioadă, exportul de rapiță a crescut de șapte ori, ajungând la 14.000 de tone, iar ca valoare a crescut de 10 ori, ajungând la circa 200 de milioane de lei.


Datele vamale relevă că principalele piețe de desfacere pentru semințele de floarea-soarelui au fost România, cu o cotă de 42,7%, Turcia – cu 27,6% și Bulgaria – cu 22%.

În același timp, 79% din rapiță a fost exportată în România, iar aproape 21% – în Bulgaria.

Liderii la export

Cel mai mare exportator de semințe de floarea-soarelui în cinci luni ale anului 2022 este compania Rusagro Prim SRL, care a exportat circa 33.596 de tone, ceea ce a reprezentat 12% din total. 

Prețul mediu de export cu care a operat compania a constituit 13,35 lei/kg, un preț mai jos decât prețul mediu înregistrat pentru această perioadă (de 15,15 lei).

Pe locul doi s-a poziționat Agro-Nova Prim SRL – cu 8%, urmată de Orom-Imexpo SRL – cu 7%, Rostan Plus SRL, Cristi-Valg SRL și Biz-Agro SRL – cu câte 6%.

Printre exportatori importanți mai sunt companii precum Vadalex-Agro, Limburg, Unicaps, Primul Continent, Diazchim, Ancom-Agro SRL etc.

Companiile grupului Trans-Oil, cel mai mare procesator din Republica Moldova, au exportat o cantitate mică de semințe de floarea-soarelui – doar aproximativ 2% din total.

Aceasta se explică prin faptul că Trans-Oil procesează practic toată cantitatea de semințe colectată, compania deținând circa 90% din capacitățile de procesare din Moldova.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

29 zile 7 ore

200

Publicitate în BC