19/11/2021

Circa 570 de companii au fost susținute de UE să dezvolte afaceri în mediul rural
Circa 570 de companii au fost susținute de UE să dezvolte afaceri în mediul rural Ştiri Moldova

Autorităţile au prezentat ieri rezultatele proiectului, finanțat de Uniunea Europeană, “Suport pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) în zonele rurale”. Suportul în valoare de patru milioane de euro a fost direcționat, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), pentru implementarea Programelor naționale „PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”, transmite Moldpres.

Pe parcursul a trei ani și jumătate de implementare a proiectului, 568 de companii au fost susținute financiar, în sumă totală de circa 91 milioane de lei, care au generat peste 163 milioane de lei investiții în economia națională.

În cadrul evenimentului online, dedicat rezultatelor obținute, au fost evidențiate obiectivele agreate la începutul proiectului, care s-au transformat în realizări tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, au fost exemplificate companii, care au beneficiat de suport european pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în mediul rural, iar produsele sau serviciile acestora au devenit branduri naționale, bucurându-se de succes și pe alte piețe externe.

“Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile Republicii Moldova cu siguranță va genera noi locuri de muncă în mediul rural, va contribui la creșterea nivelului de bunăstare a oamenilor, precum și la creșterea bugetului autorităților publice locale, prin impozitele și taxele ce vor fi achitate de aceste companii. Contăm pe faptul că aceste beneficii vor fi reinvestite în dezvoltarea locală continuă, în așa fel încât, cu eforturi comune, să oferim oamenilor o viață mai bună, la ei acasă. Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin prin intermediul Planului de Redresare Economică al UE pentru Republica Moldova”, a declarat reprezentanta Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Magdalena Mueller-Uri.

La rândul său, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat comunității de afaceri din Republica Moldova în drumul spre modernizare, digitalizare și internaționalizare.

„Avem o concentrație foarte mare de afaceri în Chișinău și prea puține în zonele rurale. Trebuie să dezvoltăm zonele rurale ca să creăm condiții de lansare a afacerilor și în aceste regiuni. Mulțumim Uniunii Europene pentru suportul oferit în cadrul acestui program și pentru flexibilitatea oferită, care ne-a permis să intervenim cu modificări în situații de criză, cum este și această perioadă pandemică. Noi, la Ministerul Economiei, vom continua să susținem zona rurală, să venim cu proiecte noi. Împreună cu ODIMM vom identifica zonele defavorizate, dar cu potențial economic pentru a susține businessul în regiuni”, a relevat oficialul.

Obiectivul general al Proiectului UE „Suport pentru ÎMM în zonele rurale” a fost de a  contribui la îmbunătățirea calității vieții rurale pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, având o durata de 3 ani și jumătate ( 1 iunie 2018 - 30 noiembrie 2021).

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

15 zile 8 ore

181-182

Publicitate în BC