06/09/2022

Cu cît a scăzut numărul șomerilor în Moldova de la începutul anului
Cu cît a scăzut numărul șomerilor în Moldova de la începutul anului Ştiri Moldova

În prima jumătate a anului 2022 erau 17,4 mii de locuri de muncă vacante și 13,1 mii de șomeri, arată datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Comparativ cu anul trecut, numărul locurilor de muncă vacante înregistrate a crescut în perioada de referință cu 13%, iar numărul șomerilor înregistrați a scăzut cu 27%. 

Din numărul total de șomeri înregistrați, persoanele fără o calificare profesională alcătuiesc 68%, sau cu 3 p.p. mai mult ca în perioada similară a anului precedent, ceea ce denotă o creștere a deficitului de forță de muncă calificată. Pe regiuni, o situație mai echilibrată între cerere și ofertă se constată în regiunile Centru și Sud, iar în regiunile Chișinău și Nord se atestă o discrepanță semnificativă între cerere și ofertă.

În aspect teritorial, un echilibru între cerere și ofertă se observă în raioanele Nisporeni, Ialoveni, și Cahul, unde numărul locurilor de muncă de muncă vacante se apropie de numărul șomerilor înregistrați. Totodată, un surplus semnificativ de forță de muncă și respectiv un deficit de locuri de muncă vacante se constată în raioanele: Drochia, Ocnița, și UTAG. Un deficit mai accentuat de forță de muncă se atestă în mun. Chișinău. La fel, se constată o diferență semnificativă între cerere și ofertă pe piața muncii în aspect de medii rural/urban: din numărul total de șomeri înregistrați în șase – 63% erau din localitățile rurale, iar locurile de muncă vacante în acest sector constituiau numai 15% din numărul total de locuri de muncă vacante înregistrate.

De asemenea, analizînd cererea și oferta după nivelul de studii, se poate observa o cerere mai mare pe piață a persoanelor cu un nivel scăzut de studii (primare/gimnaziale - 34%), ponderea șomerilor cu studii gimnaziale/primare fiind 58%. În ceea ce privește distribuția locurilor vacante și a șomerilor, cele mai multe sînt în Agricultură, silvicultură și pescuit și Activități de cazare și alimentație publică. Un deficit accentuat de forță de muncă predomină în Industrie, Construcții, Comerț cu ridicata și amănuntul, Sănătate și asistență socială și Informații și comunicații.

Sursa: agora.md

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

2 zile 22 ore

205

Publicitate în BC