30/01/2024

Din 2024, în Moldova, a intrat în vigoare un nou Cod Vamal.
 Din 2024,  în Moldova, a intrat în vigoare un nou Cod Vamal. Ştiri Moldova

Din 2024, un nou Cod Vamal a intrat în vigoare în Moldova. Modificările introduse în acesta privesc nu numai afaceri, ci și cetățeni.Inovații care afectează persoanele fizice care fac cumpărături în magazine online străine (Joom, Aliexpress, ASOS, Amazon etc.), și primesc și colete de la rudele din străinătate. Spoiler: în ambele cazuri, mărfurile în valoare de până la 150 € pot fi transportate fără taxe vamale. Dar există excepții din cauza cărora portofelul poate avea de suferit.

Cumparaturi online
În etapa de plasare a unei comenzi pe site-ul magazinului online, trebuie să rețineți că în Moldova limita de duty-free pentru colet s-a schimbat din 2024 - este de 150 de euro (anterior era de 200 de euro). Prin urmare, valoarea de achiziție internă nu trebuie să depășească 150 €, în caz contrar va trebui să plătiți taxe vamale.

Această scutire nu se aplică băuturilor alcoolice, tutunului și produselor din tutun, precum și parfumurilor și apei de toaletă. Adică, dacă ați cumpărat parfum dintr-un magazin online, atunci indiferent de costul acestuia, va trebui să plătiți taxe vamale, altfel nu vi se va da marfa.

De asemenea, coletele care nu au caracter ocazional nu fac obiectul scutirii. Adevărat, legea nu specifică frecvența admisă a livrărilor.

Colete de la rude
O situație puțin diferită este atunci când primiți un colet străin de la o persoană și nu prin poștă, ci cu microbuz sau autobuz. De exemplu, ruda dumneavoastră vă trimite cadouri din Italia. Astfel de bunuri se numesc bagaje neînsoțite.

Din 2024, fără plata taxelor de import, o persoană fizică aflată în străinătate poate trimite altei persoane fizice din Moldova, ca bagaj neînsoțit, un lot de mărfuri pentru uz personal în valoare de până la 150 €. Acestea trebuie să fie expedieri necomerciale - asta înseamnă că primiți astfel de colete doar periodic, natura sau cantitatea mărfurilor nu este destinată vânzării, ci doar pentru uz personal, iar expedierea se efectuează fără nicio obligație de plată pe parte a destinatarului. Dacă valoarea unor astfel de mărfuri depășește limita stabilită, atunci mărfurile în valoare de peste 150 EUR vor fi supuse taxelor de import - acestea includ taxe vamale, TVA și accize.

Un număr de mărfuri sunt supuse unor limite cantitative pentru mărfurile care pot fi transportate în acest mod:

Produse din tutun: 40 de țigări, 40 de bețișoare de tutun pentru IQOS, 25 de trabucuri, 10 trabucuri, 50 de grame de tutun;
Alcool: un litru de alcool tare care contine 22-80% alcool; un litru de băuturi alcoolice mai ușoare (tafie, sake, șampanie, lichioruri), doi litri de vin;
Parfum - 50 ml, apa de toaleta - 250 ml.
Dacă sunteți interesat de astfel de materiale, atunci împărtășiți-le prietenilor și lăsați reacții. 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

6 zile 8 ore

206

Publicitate în BC