11/07/2022

Dronele pot ajuta fermierii moldoveni să economisească până la 150 de euro pe hectar
Dronele pot ajuta fermierii moldoveni să economisească până la 150 de euro pe hectar Ştiri Moldova

Jumătate dintr-un lan de grâu de 73 de hectare din satul Onțcani va fi tratat cu erbicide cu ajutorul unei drone, în timp ce cealaltă jumătate va fi tratată cu ajutorul unui aspersor și al unui tractor. Terenul aparține Stațiunii experimentale de instruire Criuleni.
Stațiunea de instruire dispune de un total de 570 de hectare de teren agricol pe care, pe lângă grâu, se cultivă porumb, muștar, floarea-soarelui, ipn.md citează un comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova.

"Vrem să comparăm. Anul trecut am tratat semințele de porumb și rezultatele au fost corespunzătoare. De aceea, anul acesta testăm un lan de grâu", explică administratorul stațiunii experimentale de instruire, Alexandru Zolotco. Potrivit acestuia, drona câștigă în fața sistemului de pulverizare datorită consumului rațional de apă. 

"Tot ceea ce face un pulverizator poate face o dronă. Diferența constă în faptul că o dronă cheltuiește 10 litri de apă folosită pentru dizolvarea substanței active pe hectar, iar un tractor cheltuiește 200 de litri de apă", subliniază Oleksandr Zolotko.  

Fondatorul companiei care deține dronele, Vitalie Sakare, a declarat că anul trecut compania a tratat 11 mii de hectare de terenuri agricole și a constatat că agricultorii moldoveni ar putea economisi anual 1500 de tone de pesticide și de la 100 la 150 de euro pe hectar, evitând pierderile mecanice și realizând economii reale prin pulverizarea mai eficientă.  

Vitalie Sakară subliniază că, grație suportului financiar oferit de PNUD în Moldova prin programul "Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Moldova", compania a achiziționat o dronă dotată cu tehnologia RTK (real-time kinematics), care permite cartografierea și analiza multispectrală a culturilor în timp real prin înregistrarea coordonatelor GPS și a imaginilor cu geotag-uri încorporate. 

"Datorită acestei tehnologii, fermierii pot acum să detecteze cu ușurință focarele de creștere a buruienilor, dăunătorilor și bolilor și, prin urmare, pot lua măsuri doar acolo unde este necesar și pot preveni răspândirea problemei", precizează PNUD Moldova. 

Dronele agricole, care zboară la 2-4 metri deasupra culturilor, pulverizează în medie cu până la 40% mai puțin ingredient activ (erbicide dizolvate în apă), iar tehnologia picăturilor foarte fine permite o aplicare mai uniformă și mai precisă.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

11 zile 21 ore

206

Publicitate în BC