22/05/2024

Exporturile au scăzut cu 12,5% în primele două luni ale anului
Exporturile au scăzut cu 12,5% în primele două luni ale anului Ştiri Moldova

În ianuarie-februarie 2024, exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat 601 milioane de dolari, fiind în scădere cu 12,5% față de volumul înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2023. Scăderea a fost cauzată în cea mai mare parte de reducerea drastică a reexporturilor.

 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), exporturile de mărfuri autohtone au constituit 472,7 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 78,6% din total. Ele au fost în creștere cu 0,3% față de perioada similară din anul 2023. De cealaltă parte, reexporturile de mărfuri străine, atât cele de după prelucrare, cât și cele clasice, reprezintă 21,4% din totalul exporturilor. În ianuarie-februarie 2024, acestea s-au cifrat la 128,6 milioane de dolari, fiind cu 40,4% mai mici comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023.

 

Reexporturile reprezintă în cea mai mare parte mărfuri după prelucrare, inclusiv îmbrăcăminte, încălțăminte, fire, cabluri și alte conductoare electrice. Ele au deținut 13,4% din totalul exporturi. Reexporturile clasice de mărfuri, care nu sunt transformate esențial pe teritoriul Republicii Moldova, sunt în special benzina, motorina, uleiul de floarea soarelui, medicamentele. Acestea au deținut o cotă de 8% din totalul exporturilor.

 

Astfel, din statisticile prezentate de BNS rezultă că în primele două luni ale anului curent, față de perioada corespunzătoare din anul 2023, exporturile de petrol, produse petroliere și produse înrudite s-au redus cu 71,9%. Exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale s-au redus cu 44,7%, cele de vehicule rutiere – cu 70,4%. Livrările peste hotare de îmbrăcăminte și accesorii au scăzut cu 13,9%, iar cele de încălțăminte – cu 55%. De asemenea, și exporturile de zahăr, preparate pe bază de zahăr și miere au scăzut cu 55%.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

15 zile 7 ore

208

Publicitate în BC