16/06/2022

Ferma din Criuleni are datorii de 100 mln de lei la bugetul de stat
Ferma din Criuleni are datorii de 100 mln de lei la bugetul de stat Ştiri Moldova

La finele anului trecut, soldul datoriei de stat a beneficiarilor refinanțate era de 7,04 miliarde de lei, din care 295,9 milioane de lei erau restanțe.
Informația se conține în raportul de audit privind respectarea gestionării datoriei de stat, a garanțiilor de stat și a reacreditării de stat în anul 2021, realizat de Camera de Conturi, scrie mold-street.com

Comparativ cu anul 2020, datoria beneficiarilor reacreditați a crescut cu 1,52 miliarde de lei (+27,5%), dintre care 32,4 milioane de lei (+12,3%) arierate. Auditul arată că riscurile financiare legate de nerambursarea datoriilor scadente rămân ridicate.

Cea mai mare pondere în totalul datoriilor la creditele recreditate este reprezentată de datoriile acumulate de beneficiari prin intermediul Biroului pentru Programe de Asistență Externă (OGP AE) și se ridică la 4,23 miliarde de lei (60,1%), din care 11,8 milioane de lei sunt scadente (unele vinării și Investprivatbank).

Valoarea datoriilor acumulate de beneficiari, recreditate prin intermediul Ministerului Finanțelor, este de 2,81 miliarde de lei (39,9%), din care 284,1 milioane de lei sunt restanțe.

Auditorii au constatat că, deși OGP AE (60,1%) deține cea mai mare pondere în procesul de refinanțare, cele mai mari datorii scadente sunt înregistrate după ce beneficiarii au fost refinanțați prin intermediul Ministerului Finanțelor, "situație care ne indică faptul că refinanțarea s-a făcut prin intermediul instituțiilor financiare participante este mai eficientă, determină rambursarea la timp a datoriilor de către debitori și nu prezintă riscuri suplimentare pentru bugetul de stat".

Cea mai mare datorie cu restanțe la plată o are SA Becon-Basarabia din satul Cimișeni, raionul Criuleni, întreprindere specializată în creșterea ovinelor și caprinelor - circa 100 milioane de lei.

Conform datelor publice disponibile, SA Becon-Bessarabia a încetat producția în decembrie 1999, iar majoritatea activelor sale corporale au fost confiscate și vândute de către Inspectoratul Fiscal Criuleni. Din martie 2007, adică de acum 15 ani, compania se află în faliment.

Printre debitorii cu datorii scadente se numără companiile de stat "Moldtranselectro" - 66 mln de lei și Calea Ferată a Moldovei - 45,5 mln de lei, SRL "Resursele Moldovei" - 19 mln de lei și CPC "Bender" - 9 mln de lei. Aceasta din urmă lipsește din registrul de stat al întreprinderilor și organizațiilor, potrivit Camerei de Conturi.

Consiliul raional Soroca are o datorie restantă de 4 milioane de lei.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 9 ore

205

Publicitate în BC