22/11/2022

Gazprom acuză Ucraina că ar consuma din gazele naturale, destinate Republicii Moldova
Gazprom acuză Ucraina că ar consuma din gazele naturale, destinate Republicii Moldova Ştiri Moldova

SAP „Gazprom” acuză Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Moldovei, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni.

„Volumul de gaze furnizat de Gazprom către GIS Sudzha pentru tranzit în Moldova prin teritoriul Ucrainei depășește volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova”, informează Gazprom.

Totodată, compania rusă precizează că SA „Moldovagaz” ar fi achitat doar pentru 24,945 milioane de metri cubi de gaze naturale livrate.

Mai mult, Gazprom susține că volumul total acumulat de sedimentare pe teritoriul Ucrainei ar fi de 52,52 milioane de metri cubi de gaz.

„Menținând dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni, pe 28 noiembrie, de la ora 10:00, Gazprom va începe reducerea aprovizionării cu gaz către GIS Sudzha pentru tranzitul prin Ucraina în cuantumul sublivrării zilnice”, a precizat concernul rus.

În urma acestor declarații, directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a scris pe canalul său de Telegram că în curând va veni cu explicații. 

Amintim că începând cu 1 decembrie 2022, Gazprom va furniza Moldovei cu 56,5% mai puțin gaz, decât este prevăzut în contract. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan.

***

De precizat că, din 1 noiembrie, Republica Moldova primește 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi ajung, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln sunt furnizate către malul stâng.

Amintim că în august, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că autoritățile de la Chișinău examinează trei scenarii în cazul unor limitări sau a sistării complete a livrărilor de gaze naturale de Gazprom. Toate sunt analizate în aceeași măsură, potrivit oficialului. Spînu a menționat că autoritățile se gândesc și la scenariul că partea rusă ar putea sista integral livrarea de gaze naturală, în proporție de 100%.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

1 zile 8 ore

204

Publicitate în BC