23/12/2021

Guvernul a instituit Fondul Național pentru Dezvoltare Regională cu un buget de 800 de milioane de lei pentru 2022
Guvernul a instituit Fondul Național pentru Dezvoltare Regională cu un buget de 800 de milioane de lei pentru 2022 Ştiri Moldova

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Bugetul pentru 2022 va fi de 800 de milioane de lei. Banii vor fi alocați în mod special primăriilor, pentru proiecte de dezvoltare regională și locală, transmite IPN.

Ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a precizat că pentru proiectele de dezvoltare regională se vor aloca aproximativ 300 de milioane de lei, care vor fi direcționați pentru crearea locurilor de muncă în regiunile de dezvoltare și pentru dezvoltarea umană, mai ales în centrele raionale, dar și pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale, precum apeducte, canalizări și alte proiecte importante pentru regiune.

Pentru proiecte de dezvoltare locală se vor aloca aproximativ 500 de milioane de lei, pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de comune sau primării, pentru construcția și renovarea infrastructurii sociale (școli, grădinițe, case de cultură, terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, săli sportive).

În premieră, din bugetul statului se vor cofinanța proiectele care au atras surse străine de finanțare. Mai exact, dacă o primărie a câștigat un proiect de la un partener străin, atunci Guvernul va interveni prin acest fond cu acoperirea contribuției din partea comunității.

„ Ne propunem ca prin această inițiativă, primăriile să fie motivate să atragă mai multe proiecte cu finanțare externă”, a spus ministrul.

După votarea legii de către Parlament, Guvernul va elabora un regulament de aplicare, iar în luna februarie va fi anunțată deschiderea perioadei de aplicare cu proiecte pentru administrația publică locală. Andrei Spînu a încurajat primăriile să pregătească proiecte bune și documentația tehnică pentru aceste proiecte, așa ca în luna februarie să fie gata să aplice.

Sursa

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 3 ore

184

Publicitate în BC