13/01/2022

În cazul unei noi creșteri a tarifului la gazele naturale, compensațiile pentru utilizatorii finali vor crește și ele, iar sistemul de plată a acestor compensații poate fi îmbunătățit.
În cazul unei noi creșteri a tarifului la gazele naturale, compensațiile pentru utilizatorii finali vor crește și ele, iar sistemul de plată a acestor compensații poate fi îmbunătățit. Ştiri Moldova

În cazul unei noi majorări a tarifului la gazele naturale, compensațiile pentru consumatorii finali vor crește, iar sistemul de plată a acestor compensații poate fi îmbunătățit, informeaza InfoMarket.

Acest lucru l-a declarat premierul Natalia Gavrilița jurnaliștilor, menționând că există speranța că tarifele ar putea să nu crească dacă va continua tendința de scădere a prețurilor la gaze pe piața internațională. Șeful cabinetului a reamintit că, în cazul în care există abateri negative, iar acestea depășesc pragul de 5%, atunci ANRE poate stabili un nou tarif în termen de 15 zile.

"Dar vedem că prețurile au scăzut pe piață. Sperăm că prețul de achiziție a gazului pentru Moldova în februarie va fi mai mic decât în ianuarie și că ANRE va lua în calcul posibilitatea reeșalonării plăților și, ulterior, luarea în calcul a abaterilor negative ale companiei. În orice caz, după o eventuală solicitare din partea Moldovagaz, autoritatea de reglementare va avea la dispoziție până la 2 săptămâni pentru a stabili un nou tarif. Legislația în vigoare prevede însă că, pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici în perioada rece a anului, Guvernul va compensa diferența dintre tarifele la consumul de gaze după cum urmează: pentru primii 50 de metri cubi de gaze se va compensa 67% din diferența dintre prețul din luna de decontare și cel din octombrie 2021, iar pentru următorii 100 de metri cubi - 50% din această diferență. Astfel, dacă tariful crește, va crește și compensația. În același timp, există discuții privind posibilitatea de a lua măsuri suplimentare de sprijin pentru cetățeni. Înțelegem nivelul de trai al cetățenilor, știm că orice creștere va afecta buzunarele acestora. Analizăm opțiunea de a mări proporția pentru a acoperi diferența de tarif pentru primii 50 de metri cubi de gaz. Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de comun acord cu Ministerul Finanțelor, va analiza situația privind majorarea tarifului la gaze și impactul acesteia asupra consumatorilor, precum și fondurile alocate pentru compensații și va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații și de majorare a cuantumului acestora", a declarat premierul.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 2 ore

184

Publicitate în BC