28/04/2022

În Moldova au fost semănate cele mai mici suprafețe de grâu de toamnă
În Moldova au fost semănate cele mai mici suprafețe de grâu de toamnă Ştiri Moldova

În toamna anului trecut în Republica Moldova au fost semănate cu grâu de toamnă circa 255.000 de hectare de terenuri agricole, cel mai mic indicator din ultimii 10 ani, susține Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Astfel suprafața semănată este cu peste 21% mai mică decât cea prognozată a fi destinată culturii grâului – de 325.000 de hectare, transmite mold-street.com.

Potrivit instituției aceasta se datorează insuficienței precipitațiilor, în perioada optimă de semănat în toamna anului 2021, precum și din cauza întârzierii  campaniei de recoltare a culturilor de câmp cu 2-3 săptămâni.

Printre alți factori ce au determinat întârzierea lucrărilor agricole în toamna anului 2021, dar și în primăvara acestui an este scumpirea semnificativă a carburanților și a îngrășămintelor.

Astfel dacă anul trecut prețul angro al motorinei pentru agricultori era de 12 lei pentru un litru, acum este de 26 de lei, adică cu 14 lei mai scump.

În cazul îngrășămintelor, scumpirea a fost de circa trei ori, susține MAIA.

În consecință Guvernul a decis să aloce producătorilor agricoli, din bugetul de stat 200 milioane de lei, pentru acordarea compensației parțiale a accizei la motorină.

În ședința de miercuri, 27 aprilie, Guvernul a aprobat Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar, potrivit căruia, accizele la motorină vor fi compensate în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă, în cuantum de până la 100.000 de lei anual per beneficiar.

Eligibili pentru compensație sunt toți producătorii agricoli, atât din sectorul vegetal, cât și din cel zootehnic.

Pentru a beneficia de suportul financiar, agricultorii trebuie să respecte câteva condiții: să fie înregistrați nu mai târziu de data depunerii cererii de solicitare a compensațiilor, să dețină legal terenurile agricole, exploatațiile agricole să fie cu termenul de funcționare utilă, iar motorina să fie utilizată pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole.

Dosarele de solicitare a compensației vor fi depuse de către solicitant la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. 

Potrivit documentului fermierii care vor prezenta date neveridice pentru compensații la motorină, vor fi incluși de AIPA în Lista de interdicție.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

7 zile 18 ore

206

Publicitate în BC