17/09/2021

Întreprinderile cu investiții directe străine creează locuri de muncă pentru 16,3% din angajații din Republica Moldova și formează cel puțin 23% din valoarea adăugată brută în economia țării
Întreprinderile cu investiții directe străine creează locuri de muncă pentru 16,3% din angajații din Republica Moldova și formează cel puțin 23% din valoarea adăugată brută în economia țării Ştiri Moldova

Întreprinderile cu investiții directe străine creează locuri de muncă pentru 16,3% din angajații din Republica Moldova și formează cel puțin 23% din valoarea adăugată brută în economia țării, relateaza InfoMarket.

Constatarea a fost făcută într-un studiu privind impactul investițiilor străine directe (ISD) asupra economiei moldovenești, care a fost pregătit de compania de consultanță Business Intelligent Services (BRI) împreună cu Institutul Național de Cercetări Economice (INCE), comandat de Asociația Investitorilor (FIA). Studiul a arătat că întreprinderile ISD contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economică a Moldovei. Ocupând o pondere relativ mică în numărul total de întreprinderi (7,5% din numărul total de întreprinderi), acestea demonstrează o eficiență ridicată și produc o cantitate semnificativă de bunuri și servicii de înaltă calitate.

În același timp, ele joacă un rol important în formarea bugetului țării - la sfârșitul anului 2019, întreprinderile cu ISD reprezentau 29,4% din încasările impozitului pe venit, 24,1% din contribuțiile de asigurări medicale obligatorii și 23,9% din asigurările sociale de stat. contribuții. Întreprinderile ISD reprezintă 27,4% din activele pe termen lung. Investițiile străine ale întreprinderilor contribuie la crearea valorii adăugate brute în valoare de 23% în economia în ansamblu, în timp ce ponderea lor în unele activități depășește 50%.

Întreprinderile ISD creează locuri de muncă pentru 16,3% dintre salariații din țară, iar contribuția lor la veniturile totale din vânzări este de 28,4%, ceea ce indică o productivitate ridicată a muncii la aceste întreprinderi. Se remarcă faptul că în 2010-2019. numărul angajaților întreprinderilor cu ISD a crescut de la 66 mii la 90 mii persoane. Salariile lucrătorilor la aceste întreprinderi sunt de 2 ori mai mari decât la întreprinderile private locale și de 1,5 ori mai mari decât nivelul mediu al salariilor din țară.

Companiile cu ISD acționează adesea ca un model de afaceri de referință, un conducător de tehnologii avansate de management și producție, standarde de calitate și sunt de importanță sistemică pentru economia națională. În general, potrivit Băncii Naționale, în 2010-2019. contribuția ISD la formarea PIB-ului țării a variat de la 1,1% (în 2016) la 4,3% (în 2011), în 2019 această cifră a fost de 4,2%. În același timp, potrivit studiului, Moldova rămâne semnificativ în urma multor țări din regiune în ceea ce privește atragerea investițiilor străine directe, prezentând cele mai slabe rezultate.

Astfel, conform datelor prezentate, în Moldova, fluxul de ISD pe cap de locuitor în 2010-2019. s-au ridicat la 694 dolari, ceea ce este de 3,2 ori mai mic decât media din Europa de Est (2233 dolari) și de 2,8 ori mai puțin decât în economiile în tranziție (1941 dolari). Principalii factori de atractivitate a investițiilor sunt îmbunătățirea mediului de afaceri, a cadrului de reglementare și a dezvoltării umane și, în acest context, studiul constată că sarcinile cheie pentru autorități sunt reducerea nivelului de corupție, menținerea concurenței loiale, asigurarea unui mediu cadru stabil și asigură protecția proprietății private și a statului de drept în Moldova.

Este planificat ca, după o discuție amplă de experți, FIA să prezinte concluzii și propuneri guvernului și parlamentului Moldovei pentru îmbunătățirea climatului investițional.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

11 zile 17 ore

178

Publicitate în BC