04/11/2022

Lumina, mai scumpă de astăzi. Au intrat în vigoare noile tarife
Lumina, mai scumpă de astăzi. Au intrat în vigoare noile tarife Ştiri Moldova

Cetățenii Republicii Moldova vor achita de astăzi mai mult pentru curentul electric. Cei din centrul și sudul țării vor plăti 4,77 lei/kWh, iar cei din nordul țării – 4,81 lei/kWh. Tarifele majorate au intrat în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

 

În cadrul ședinței din 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis majorarea tarifului la energia electrică, pentru Premier Energy tariful a crescut cu 1,62 lei, iar pentru FEE Nord cu 1,60 lei.

Pentru Premier Energy, tariful a crescut de la 3,15 lei KW/h la 4,77 lei/ KW/h, fără TVA.

Iar pentru FEE Nord, tarifele au fost majorate de la 3,21 lei KW/h la 4,81 lei KW/h, fără TVA.

Potrivit ANRE, principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:

– Întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării în perioada lunii octombrie și distrugerii în proporție de 50% de către Federația Rusă a infrastructurii energetice ucrainene;

– Refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022;

– Reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energie electrică necesară, de pe piața europeană;

– Majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Astfel, prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.

De menționat că ANRE nu a aprobat în totalitate solicitarea Premier Energy, care pretindea un tarif de 4,89 lei și nici pe cea a FEE Nord, care solicita un tarif de 6,03 lei.

***

Amintim că cea mai recentă majorare a curentului electric pentru consumatorii finali a fost aprobată de ANRE în data de 12 octombrie 2022. Atunci, pentru Premier Energy, tariful crescut de la 2,64 lei pe kWh până la 3,15 lei pe kWh, o majorare cu 19,2%.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Autoritățile recomandă insistent să facem economie de gaz și energie electrică.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

21 zile 15 ore

193-194

Publicitate în BC