21/06/2022

Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni la rate fixe de 15,56% și 14,49%
Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni la rate fixe de 15,56% și 14,49% Ştiri Moldova

Ministerul Finanțelor a plasat la ultima licitație obligațiuni de stat pe doi şi trei ani cu un randament nominal fix de 15,56% și, respectiv 14,49%.
După cum i s-a comunicat unui corespondent Infotag la Banca Națională (BNM), volumul plasamentului s-a dovedit a fi de peste 10 ori mai mic decât oferta de titluri.

Ministerul s-a oferit să plaseze obligațiuni pe doi ani în valoare de 10 milioane de lei cu un randament fix de 15%. Conform rezultatelor tranzacționării, volumul plasat a fost de 740 mii lei. Randamentul nominal al obligațiunilor a crescut la 15,56%.

Oferta pentru obligațiuni cu randament fix pe trei ani s-a ridicat și ea la 10 milioane de lei. Ministerul a putut plasa acest tip de hârtie de valoare doar pentru un volum de 836 mii lei. Randamentul nominal a fost de 14,49%.

În ceea ce privește celelalte două obligațiuni, pe 4,93 ani (51 luni) și 6,62 ani (74 luni), emitentul nu a reușit să le plaseze. Ministerul a oferit randamente de 10,50% și 10% la acestea, dar o astfel de valoare în condițiile actuale nu a suscitat interes în rândul investitorilor, întrucât nu s-au recepționat cereri de la aceștia.

Într-un interviu acordat corespondentului Infotag, unul dintre participanții la licitație a spus că rezultatele acesteia au arătat clar emitentului de titluri de stat că "investitorii nu vor investi pentru o perioadă atât de lungă la ratele de rentabilitate propuse, în pofida faptului că au o rentabilitate fixă".

"Rezultatele licitației au diagnosticat clar așteptările pieței, care în prezent contrazic comportamentul ministerului de finanțe. Ministerul va trebui să ridice randamentul titlurilor de stat la așteptările participanților la piață", a spus interlocutorul agenției.

Drept argument de bază de care se ghidează investitorii, brokerul a numit "incertitudinea".

"Toți ne așteptăm la o toamnă fierbinte și o iarnă complicată. Mulți se întreabă când va fi atins vârful inflației, care a ajuns deja la 29%. Se va întâmpla acest lucru toamna, să zicem, în octombrie, după cum prognozează BNM, sau prețurile vor continua să crească și vor intra în iarnă cu un asemenea trend. Din aceasta și decurge indecizia investitorilor", a spus el.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

18 zile 5 ore

187-188

Publicitate în BC