29/11/2022

Moldelectrica avertizează: pentru ziua de marți, Moldova are un deficit de energie electrică de 74%
Moldelectrica avertizează: pentru ziua de marți, Moldova are un deficit de energie electrică de 74% Ştiri Moldova

Î.S. Moldelectrica informează opinia publică despre faptul că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29 noiembrie 2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %.

 

Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a anunțat că Moldova cumpără din România peste 80% din volumul necesar de energie electrică. Moldova a încheiat contracte cu două companii românești, pentru furnizarea a până la 12% din totalul necesar. Restul este cumpărat pe bursa din România.

Energocom a anunțat pe 28 noiembrie că prețul mediu pentru 1 MWh de energie electrică din România, timp de o lună, a constituit 231 de euro. Potrivit companiei, de când a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro.

De asemenea, „Energocom” poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova.

newsmaker.md

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

24 zile 11 ore

193-194

Publicitate în BC