29/04/2022

Moldova prinsă într-o capcană energetică: O companie s-a retras de la licitație, 4 nu sunt eligibile
Moldova prinsă într-o capcană energetică: O companie s-a retras de la licitație, 4 nu sunt eligibile Ştiri Moldova

Șase companii au depus oferte pentru furnizarea de energie electrică în Republica Moldova, dar patru dintre ele nu îndeplinesc criteriile din caietul de sarcini, iar o companie ucraineană a miliardarului Rinat Akhmetov s-a retras din licitație.
În consecință, CTP Cuciurgan rămâne unica opțiune de achiziționare a energiei, scrie bani.md.

Companiile care au depus oferte au fost identificate de portalul Mold-street.

Centrala electrică de la Cuciurgan (Moldgres), care este controlată de grupul Inter RAO UES și poate asigura toate necesitățile energetice ale Moldovei.

DTEK of Ukraine face parte dintr-un grup de companii controlate de miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov. Compania are capacitatea de a produce, furniza și comercializa pe piața energiei și a fost unul dintre principalii furnizori de energie din Moldova în ultimii 10 ani. Compania a refuzat să reducă prețul și s-a retras după prima etapă a licitației.

Trade Energo Plus SRL (33% - Dalvitrade Plus SRL din România, 34% - Andrei Lopusneac, 33% - Silvia Radu, fost ministru și fost șef al grupului Fenosa în Moldova). Compania cu parteneri din Ucraina nu a trecut de prima etapă a licitației, deoarece nu are experiență în furnizarea de energie electrică în ultimele 24 de luni. Aceasta este o cerință impusă de organizatorii licitației. De asemenea, a fost înființată în februarie 2021 și a avut o licență emisă de ANRE pentru doar un an.

Augusta LLC face parte din grupul Tolk din Ucraina și este deținută de Malaceli Limited, o societate cipriotă. Beneficiarul este Volodymyr Krupko, fostul șef al Ukrstgaz, compania miliardarului Dmytro Firtash, care a lucrat anterior pentru Gazprom. Augusta are două rețele de distribuție în Ucraina, dar nu are capacitate de producție. Înființată în august 2020, aceasta nu are un istoric de 24 de luni, așa cum prevede caietul de sarcini, dar un grup de la Energocom a permis companiei să intre în a doua fază a licitației.

Grupul TET din Ucraina. A fost înființată la 20 iulie 2021 de Vitaliy Butenko, după ce acesta a demisionat din funcția de director general al D.Trading LLC, o companie care face parte din holdingul energetic al grupului DTEK. Presa ucraineană a scris că a avut legături cu parlamentari ai Partidului Regiunilor, aflat la guvernare, și că a fost implicată într-un scandal privind importurile de energie în Ucraina, Belarus și Rusia. TET Group nu are o experiență de 24 de luni, așa cum se cere în cadrul licitației.

Artlex Energy LLC din Ucraina, controlată de Vladimir Yegorov, a lucrat pentru Donbasenergo, un important producător și distribuitor de energie ucrainean, dar acum nu mai controlează majoritatea unităților sale energetice din cauza războiului. Compania, înființată în 2015, nu a primit o licență pentru piața de energie până în toamna anului 2020; în consecință, nu a îndeplinit cerințele impuse de Energocom. Anul trecut, a fost implicată în intermedierea importurilor de energie din Rusia către Ucraina. Artlex Energy s-a numărat, de asemenea, printre companiile investigate de Comisia Națională pentru Reglementarea Concurenței Economice din Ucraina în 2021 pentru încălcări ale legislației privind funcționarea pieței de energie electrică.

La 27 aprilie, președinta Maia Sandu a declarat că există o problemă dificilă în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică.

"Ne aflăm într-o situație dificilă, cu prețuri mai mari și cu amenințarea incertitudinii. Cuciurgan încearcă să facă bani din costul energiei livrate, înțelegând situația din Moldova", a explicat Maia Sandu.

Cel mai mic preț oferit este de 96 USD pe megawatt.

Moldova importă 80% din energia electrică de la centrala electrică de la Cuciurgan, controlată de grupul rusesc Inter RAO.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

6 zile 4 ore

186

Publicitate în BC