13/06/2022

Moldova și-a îmbunătățit lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului
Moldova și-a îmbunătățit lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului Ştiri Moldova

Moldova și-a îmbunătățit măsurile de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, înregistrând progrese satisfăcătoare în ceea ce privește respectarea standardelor FATF (Grupul de Acțiune Financiară Internațională).
Aceasta este concluzia la care a ajuns Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor (MONEYVAL) al Consiliului Europei într-un nou raport, informează infotag.md.

Acesta examinează o serie de măsuri legislative, de reglementare și instituționale introduse de țară în legătură cu obligațiile de precauție privind clientela, inclusiv pentru persoanele expuse politic și țările cu risc ridicat. Din cauza constrângerilor procedurale, MONEYVAL nu a evaluat gradul de punere în aplicare a acestora în practică. 

"Măsurile pozitive luate de autorități au dus la o îmbunătățire de la "parțial conform" la "în mare măsură conform" în patru domenii legate de anumite întreprinderi și profesii nefinanciare, de precauțiile privind clientela, de persoanele expuse politic și de țările cu risc ridicat", au declarat experții.  

Printre modificările pozitive, Comitetul a menționat extinderea gamei de entități obligate să respecte cerințele de precauție privind clientela. 

De asemenea, au fost abordate deficiențele identificate anterior în legătură cu necesitatea de a consolida măsurile de precauție pentru țările cu risc ridicat. În plus, Moldova a luat măsurile necesare în ceea ce privește persoanele expuse politic pentru a spori cerințele pentru instituțiile financiare.

În același timp, ratingul Moldovei a fost retrogradat în domeniul noilor tehnologii, unde au fost introduse noi cerințe internaționale pentru activele virtuale.  

"Rămân în continuare unele deficiențe minore, inclusiv cele legate de definiția persoanelor apropiate persoanelor expuse politic și de lipsa unor cerințe de precauție privind clientela în anumite sectoare. 

În ceea ce privește punerea în aplicare a noilor cerințe internaționale privind activele virtuale, care acoperă în special cele mai cunoscute monede virtuale și furnizorii acestor active, ratingul Moldovei pentru conformitatea cu această recomandare actualizată este retrogradat de la "în mare parte conform" la "neconform" din cauza deficiențelor identificate", au declarat experții organizației.  

Se așteaptă ca, în termen de un an, Moldova să prezinte un raport către MONEYVAL cu privire la progresele înregistrate în consolidarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

18 zile 5 ore

187-188

Publicitate în BC