08/11/2022

Moldovenii au redus cu 57% consumul la gaz în octombrie 2022, față de anul trecut
Moldovenii au redus cu 57% consumul la gaz în octombrie 2022, față de anul trecut Ştiri Moldova

În luna octombrie 2022, cetățenii Republicii Moldova au redus cu 57% consumul de gaz și cu 14,25% consumul de energie electrică, față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost făcute publice de către vicepremierul Andrei Spînu, în seara de 7 noiembrie.

Le sunt recunoscător tuturor cetățenilor noștri pentru că participă la acest efort național de economisire. Unii zic că este nesemnificativă o mică economisire pe care o poate face un om. Dar adunat, efortul fiecăruia înseamnă o țară întreagă care economisește. O țară unită care merge înainte prin toate greutățile. Împreună, om cu om, ajutăm Moldova să rămână liberă și ne apărăm interesul național”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a precizat că, pe 8 noiembrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică în volum de 8,2%.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Din 1 noiembrie, Moldova cumpără energie electrică la bursa din România. Volumul acesteia constituie, în prezent, 80%.

Din 4 noiembrie, moldovenii plătesc mai mult pentru energie electrică.

Pentru Premier Energy, tariful a crescut de la 3,15 lei KW/h la 4,77 lei/ KW/h, fără TVA.

Iar pentru FEE Nord, tarifele au fost majorate de la 3,21 lei KW/h la 4,81 lei KW/h, fără TVA.

newsmaker.md

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

21 zile 15 ore

193-194

Publicitate în BC