14/06/2022

Monopol pe piața cerealelor și uleiului de floarea-soarelui: Mituri și realitate
Monopol pe piața cerealelor și uleiului de floarea-soarelui: Mituri și realitate Ştiri Moldova

S-a format o părere puternică despre faptul că Grupul Trans-Oil este un monopolist.

În același timp, cei mai mulți dintre cei care susțin acest lucru nu precizează despre ce fel de piață vorbesc – exportul de cereale, exportul de culturi oleaginoase, ulei de floarea-soarelui sau producția acestuia din urmă, transmite Mold-street.com.

Pentru a înțelege ce cotă deține grupul pe toate aceste piețe, să trecem la cifre.

Piața cerealelor

Conform statisticilor disponibile, volumul exporturilor de cereale ale Grupului Trans-Oil pentru perioada 1 iulie 2021 – 31 mai 2022 reprezintă 35,7% din totalul exporturilor de cereale din Moldova. Cu acest indicator, Grupul Trans-Oil ocupă o poziție de lider în clasamentul exportatorilor.

Cu toate acestea, cele patru companii care urmează după Trans-Oil reprezintă în mod colectiv mai mult de jumătate din exporturile moldovenești de cereale.

Este vorba despre Rusagro, Orom-Imexpo, Rostan și Crist-Valg. Top 5 este urmat de mai bine de 20 de companii cu exporturi de peste 10 mii de tone pe an fiecare.

După cum se vede, piața este destul de fragmentată și nu se poate vorbi de monopol. Fragmentarea pieței cerealelor este mai mult o consecință decât cauza inițială a particularității sale – nevoia de investiții relativ mici în active fixe (transport și depozitare), precum și disponibilitatea resurselor de credit în ultimii ani din cauza politicii monetare lejere a Băncii Naționale a Moldovei, ca răspuns la recesiunea globală cauzată de pandemia de coronavirus.

Investițiile mici permit aproape oricărui producător mediu și mare să devină exportator, ocolind comercianții locali. Același lucru este valabil și pentru comercianții care achiziționează de la producători mai mici, precum și de la cei mari în cazul dificultăților financiare sau logistice ale acestora din urmă.

Potrivit lui Vitalie Butnaru, managerul financiar al Grupului Trans-Oil, în următorii ani piața se va consolida din cauza disponibilității reduse a fondurilor de credit, care este deja asociată cu înăsprirea politicii monetare a Băncii Naționale ca răspuns la inflația ridicată, precum și creșterea pe scară largă a costului de cumpărare sau de construire a mijloacelor fixe. Prețurile la metal, ciment și alte materiale de construcție au crescut vertiginos – cu 100-200% în ultimii 2-3 ani.

De asemenea, fondurile împrumutate în valută străină, de obicei în dolar american, vor deveni mai puțin accesibile pentru capitalul de lucru. Motivul constă în politica de înăsprire cantitativă lansată de Rezerva Federală a SUA la 1 iunie 2022, pe lângă ciclul de majorare a ratei de bază din aprilie 2022. 

Acest lucru este important deoarece piața de cereale și semințe oleaginoase din Marea Neagră este, practic, denominată în dolari SUA, chiar dacă plățile pentru produse se fac în valuta națională ale acestor țări. În consecință, comercianții, precum și marii producători trebuie să se împrumute în dolari SUA pentru a acoperi riscurile de slăbire a monedei naționale.

O altă caracteristică interesantă a pieței locale este absența completă a jucătorilor străini. Motivul este simplu – dimensiunea mică a țării și, prin urmare, a pieței.

Piața de floarea-soarelui

Să ne întoarcem la piața de floarea-soarelui. Potrivit Biroului Național de Statistică al Moldovei, țara a produs circa 950 de mii de tone de floarea-soarelui în 2021.

Datele Grupului Trans-Oil arată că producția a fost puțin mai mare, la 980.000 de tone. După cum s-a menționat într-unul din articolele precedente, având în vedere că Grupul deține trei fabrici de procesare a semințelor oleaginoase, acesta nu exportă semințe de floarea-soarelui, ci le prelucrează și exportă ulei și făină, care sunt produse cu valoare adăugată.

În perioada 1 iulie 2021 - 31 mai 2022, Grupul a achiziționat 453 de mii de tone de floarea-soarelui, care au fost trimise spre procesare. Având în vedere exporturile de floarea-soarelui de către producători și comercianți, care în perioada respectivă s-au ridicat la circa 518 mii de tone, este posibil să se tragă o linie pe cotele de piață.

Deci, ponderea Trans-Oil pe piața de floarea-soarelui este de aproximativ 46%. Ca și în cazul cerealelor, următoarele șapte companii din clasament au furnizat un volum mai mare de achiziții și, în consecință, exporturi. Evident, nu poate fi vorba de o poziție de monopol pe piață cu o cotă de 46%.

Piața uleiului de floarea-soarelui

Acum să ne întoarcem la prelucrarea florii-soarelui și producția de ulei. Pentru a înțelege cota de piață a Trans-Oil, merită să ne întoarcem în 2011, când Grupul a cumpărat uzina din Bălți a SA Floarea-Soarelui pentru 55 de milioane de dolari, tranzacția fiind finanțată de Corporația Financiară Internațională, o subsidiară a Băncii Mondiale. 

În următorul deceniu s-au investit peste 20 de milioane de dolari în reechiparea uzinei. Astfel, investiția totală s-a ridicat la circa 75 de milioane de dolari. Astăzi, capacitatea de procesare ajunge la 1.200 de tone pe zi, cu un volum anual de 350 de mii de tone.

O altă investiție semnificativă a Trans-Oil este construcția de la zero (green field) în 2010 a unei fabrici de producere a uleiului de floarea-soarelui în Ceadâr-Lunga. 

Capacitatea de procesare a fabricii este de 400 de tone pe zi, cu un volum anual de 110 mii de tone. Această construcție a costat Grupul 18 milioane de dolari. Banii pentru construcția fabricii au fost alocați de WorldBusiness Capital Inc, care este o subsidiară a OPIC – Overseas Private Investment Corporation, finanțată de guvernul SUA.

Trans-Oil a rambursat acest credit, precum și creditul alocat pentru uzina din Bălți, aproape un deceniu mai târziu – în 2019.

Recent, Grupul a construit o altă fabrică în câmp (green field) la Giurgiulești, raionul Cahul. Compania a alocat 37 de milioane de dolari din fonduri proprii pentru construcția sa. Capacitatea de producție va fi de 700 de tone pe zi, cu un volum anual de 230 de mii de tone. Fabrica va fi pusă în funcțiune în curând.

„Ni se reproșează că suntem singurii producători de ulei îmbuteliat de floarea-soarelui din țară. Da, tehnic putem fi numiți monopoliști pe această piață. Dar asta nu înseamnă că limităm cumva concurența sau că abuzăm de poziție. Poftim, investiți, deschideți fabrici”, a subliniat Vitalie Butnaru, managerul financiar al grupului.

El a mai explicat de ce în Moldova au fost mai mulți producători de ulei. „Mai multe industrii mici, așa-numitele „putinei”, funcționau în țară, dar au fost „omorâte” de importul de unt ucrainean ieftin la acea vreme”, a spus Vitalie Butnaru.

Managerul financiar al grupului a negat acuzațiile la adresa Trans-Oil precum că compania face „dumping” și, prin urmare, alte companii nu pot concura cu ea în ceea ce privește prețul de vânzare a uleiului. Potrivit acestuia, compania nu vrea să facă dump, dar, fiind responsabil din punct de vedere social, Grupul este nevoit să mențină prețurile pentru produsul său, vânzându-l sub cost, compensând pierderile prin exporturi. Micii producători nu pot supraviețui în astfel de condiții.

Diferența de piață

Prelucrarea florii-soarelui, în comparație cu businessul cu cereale, necesită investiții mult mai mari în capitalul de bază și de lucru, competențe dobândite de personal, precum și o piață de vânzare care diferă semnificativ de cea de cereale.

De fapt, prelucrarea florii-soarelui și a cerealelor sunt două domenii separate. De exemplu, până de curând, liderul exporturilor de cereale din Ucraina, compania Nibullon, care a exportat aproximativ șase milioane de tone de cereale în 2020 (în 2021, Kernel a devenit lider în export), nu prelucrează floarea-soarelui. Același lucru este valabil și pentru piața din România.

În prezent, producția de ulei de floarea-soarelui pentru Grupul de Companii Trans-Oil, furnizat pieței locale, nu depășește 6%, iar aceasta cu aproape 90% cota de piață a uleiului îmbuteliat. O mare parte din uleiul produs pleacă în străinătate.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

13 zile 10 ore

187-188

Publicitate în BC