12/07/2022

Nu am trecut încă peste șocul energetic
Nu am trecut încă peste șocul energetic Ştiri Moldova

Expertul economic Veaceslav Ioniță, participant la emisiunea "Întrebare principală cu Iulia Fedorova", a făcut o evaluare a situației din sectorul agricol al Republicii Moldova.
"În acest an, situația va fi dificilă în multe sectoare, agricultura fiind unul dintre ele. Acum, din păcate, ne aflăm într-o perioadă de secetă. În România, statul a luat deja măsuri, noi încă ne gândim la asta. Este foarte probabil că vom avea probleme uriașe cu diverse cereale, începând cu porumbul... Cum este posibil ca în fiecare an să fie secetă între două râuri?", a declarat expertul.

"Al doilea lucru este că la începutul anului prețurile la îngrășăminte au crescut de la 4 la 7 ori. Importurile de îngrășăminte au crescut, de asemenea, dar nu la fel de mult ca prețurile. Acest lucru înseamnă că productivitatea va fi scăzută. Al treilea factor este energia. Motorina s-a scumpit de două ori mai mult decât anul trecut. 

Statul dă bani înapoi - acesta este un ajutor real, dar nu salvează situația. Din păcate, nu am depășit încă șocul energetic. Niciodată în istoria Republicii Moldova nu a existat o asemenea creștere a prețului întregului sector energetic. Acum, dacă ANRE va aproba o majorare, va fi o creștere de șase ori a tarifelor", a spus economistul. 

Potrivit lui Ioniță, noul ministru al Agriculturii este conștient de problemele stringente ale sectorului agricol, iar expertul speră să vadă rezultate din partea acestuia în viitor. 

Ioniță a vorbit și despre recenta demisie a ministrului Agriculturii, Viorel Hercu: "Știam de demisia lui de mult timp, dar totuși m-a luat prin surprindere. Un fel de tradiție pe care o avem în Moldova - să facem remanieri de personal noaptea. Aceasta este o numire politică și o îndepărtare politică".

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

29 zile 8 ore

200

Publicitate în BC