10/06/2022

O companie cu adresa juridică într-un apartament din Chișinău a semnat un contract cu Gazprom
O companie cu adresa juridică într-un apartament din Chișinău a semnat un contract cu Gazprom Ştiri Moldova

O companie înregistrată într-un apartament din Chișinău a reușit să semneze un contract de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus Gazprom.
S-a întâmplat în urmă cu trei săptămâni la Sankt Petersburg, unde directorul companiei moldovenești, un fost oficial de stat, a dat mâna cu un reprezentant al Gazprom, membru al cercului intim al lui Vladimir Putin. Contractul prevede că gazul va intra pe teritoriul Republicii Moldova prin puncte din regiunea transnistreană. "Moldovatransgaz", care gestionează rețelele moldovenești, nu a autorizat încă această schemă de import de gaze rusești, dar inițiativa a trezit suspiciuni privind intențiile Gazprom, scrie jurnal.md.

Contractul semnat de compania moldovenească FAST OIL & GAS INTERNATIONAL cu Gazprom la 19 mai prevede transportarea gazului rusesc prin punctele Ananiev sau Grebenniki din Ucraina, situate în apropiere de Transnistria. Între timp, principala rută de import de gaz rusesc trece în prezent printr-un punct din Alekseevka, Ucraina, la nord de granița moldo-ucraineană, care nu depinde în niciun fel de autoritățile de la Tiraspol.

În cazul în care schema va avea succes, plata pentru gaz se va face în dolari, euro sau ruble. Contractul a fost semnat de cetățeanul moldovean Victor Cebotari, proprietarul FAST OIL & GAS INTERNATIONAL, și de reprezentantul Gazprom, Alexei Nechaev, președintele partidului Noul Popor, care a fost ales în Duma de Stat a Rusiei în urma alegerilor parlamentare din septembrie 2021. Aleksei Nechayev a fost împuternicitul lui Putin în alegerile prezidențiale din 2018. La 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina, Nechayev a fost inclus pe lista de sancțiuni a UE.

În ceea ce privește compania moldovenească FAST OIL & GAS INTERNATIONAL, care intenționează să importe gaze de la Gazprom, aceasta își are sediul într-o clădire de apartamente din sectorul Botanica al capitalei. Compania a fost înființată la 28 octombrie 2021, în mijlocul negocierilor de la Sankt Petersburg, când Moldova risca să rămână fără gaze naturale dacă nu semna un nou protocol la contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom.

La o zi după ce compania a fost înregistrată, în seara zilei de 29 octombrie, Andrei Spînu a semnat cu Alexei Miller o prelungire a contractului cu Gazprom pentru încă cinci ani.

Proprietarul FAST OIL & GAS INTERNATIONAL, Viktor Cebotari, merită, de asemenea, atenție. El a fost numit președinte al Camerei Înregistrării de Stat în 2010, iar în 2014 oficialul a declarat un apartament de 66 de metri pătrați și o casă de 147 de metri pătrați pentru 1,7 milioane de lei. Într-o investigație realizată de RISE Moldova în același an, experții imobiliari au evaluat casa lui Cebotari la 6,5 milioane de lei.

De asemenea, a declarat două mașini: un Mercedes cumpărat în 2008 și un Mitsubishi cumpărat în 2013 pentru 320.000 de lei, sumă care depășește oficial salariul anual al oficialului.

Potrivit JurnalTV, Victor Cebotari este un finlandez al lui Vasile Botnari, fostul președinte al întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz și fost director al Serviciului de Informații și Securitate în timpul regimului Plahotniuc.

În cadrul unei discuții cu jurnaliștii, Cebotari a confirmat legătura de rudenie cu Botnari, dar a dat asigurări că fostul șef al Moldovagaz nu are nimic de-a face cu proiectul său de a importa gaze din Rusia. Victor Cebotari a mai spus că a sugerat că firma sa ar putea fi o opțiune alternativă pentru livrarea gazului rusesc în Moldova, mai ales că Gazprom nu are relații foarte bune cu Moldovagaz. Potrivit lui, acordul cu Gazprom privind livrarea de gaze în Transnistria este doar o primă etapă, un "test".

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că, în condițiile actuale, când regiunea transnistreană are datorii uriașe la gazul rusesc, legea nu permite operatorului de gaze din stânga Nistrului să apeleze la un alt furnizor decât Moldovagaz.

"Noi nu ne vom da acordul pentru schimbarea furnizorului la Tiraspoltransgaz pentru că există o lege și relații contractuale", a comentat Ceban.

În răspunsul companiei Moldovatransgaz, filiala Moldovagaz, o companie privată care a încercat să importe gaz rusesc, se spune că transportul și furnizarea de gaze naturale în regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale, reprezintă un mare pericol pentru țară, pentru securitatea energetică a Republicii Moldova".

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

2 zile 18 ore

205

Publicitate în BC