21/07/2022

O nouă întreprindere de stat în insolvență: Probleme financiare de mai mulți ani
O nouă întreprindere de stat în insolvență: Probleme financiare de mai mulți ani Ştiri Moldova

La finele lunii iunie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis cererea introductivă depusă de SRL Navișor și cererile de alăturare depuse de Lukoil-Moldova, Cozma Iurie și SRL Victoria Cocieri împotriva întreprinderii de stat „Protecția Solurilor și Îmbunătățiri Funciare”, intervenient accesoriu Agenția Proprietății Publice cu privire la intentarea procesului de insolvabilitate.


Instanța a constatat insolvabilitatea ÎS „Protecția Solurilor și Îmbunătățiri Funciare” și a decis să intenteze procesul de insolvabilitate în privința ei.

Administrator celebru

A fost ridicat dreptul administratorului Nadejda Caba de administrare a ÎS „Protecția Solurilor și Îmbunătățiri Funciare”, iar în calitate de administrator al întreprinderii a fost desemnat Veaceslav Timotin. El a fost subiectul și recentelor dezbateri parlamentare, în cadrul audierilor raportului Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului.

Aceasta ca urmare a rolului jucat de acesta în gestiunea a circa 60 de companii ajunse în insolvabilitate.

Potrivit verdictului instanței, din momentul intentării insolvabilității, dreptul debitorului de a administra şi de a dispune de bunurile incluse în masa debitoare se transmite administratorului insolvabilității. Se împuternicește administratorul insolvabilității de a prelua în posesie şi administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile care fac parte din masa debitoare a întreprinderii „Protecția Solurilor şi Îmbunătățiri Funciare”.


Se obligă administratorul insolvabilității: a) să notifice creditorii ÎS „Protecția Solurilor şi Îmbunătățiri Funciare” despre înregistrarea cererilor de validare a creanțelor în vederea întocmirii tabelului definitiv al creanțelor, până la data de 10 august 2022; b) să facă un apel special adresat creditorilor garantați cu propunerea de a preciza neîntârziat bunurile asupra cărora dețin un drept preferențial; c) să verifice, să întocmească şi să prezinte instanței de insolvabilitate, nu mai târziu de data de 24 august 2022, tabelul definitiv al creanțelor.

Pierderi și datorii

Menționăm că această întreprindere se confruntă cu probleme financiare deja de mai mulți ani și încă în 2018 a acumulat datorii semnificative la salarii față de angajați, care nu își ridicaseră lefurile de mai bine de un an.

Fondată încă în perioada sovietică, întreprinderea avea anual, până nu demult, bugete de zeci de milioane de lei şi urma să se ocupe de lucrări de protecția solului, doar că în ultimii ani nu a mai beneficiat de contracte de la stat.

Datele din rapoartele financiară arată că, la finele anului 2020, întreprinderea avea datorii de peste opt milioane de lei și raporta pierderi de peste 15 milioane de lei în acel an, la o cifră de afaceri ceva mai mare de jumătate de milion de lei.

Datele publice mai arată că în prezent doar față de bugetul de stat datoriile trec de un milion de lei. 

Tatiana Savva, director general adjunct al APP a declarat pentru Mold-Street.com că aceasta nu e singura întreprindere de stat cu astfel de probleme.

„În 2019, circa o treime din întreprinderile aflate în gestiunea APP prestau alte activități decât cele comerciale. Aici se includ stațiunile didactico-experimentale, cele conexe domeniului cercetării, subvenționate anterior de stat și preluate de la Ministerul Agriculturii. În această primăvară, APP a trimis scrisori către conducătorii acestor instituții pentru a-și optimiza cheltuielile și pentru, eventual, a identifica soluții menite să transforme aceste entități de cercetare în unele publice. La fel, au fost transmise scrisori ministerelor de resort pentru a identifica resurse de finanțare”, a precizat şefa de la APP.

Totodată, ea susține că în cazul ÎS „Protecția Solurilor și Îmbunătățiri Funciare” decizia de insolvență a fost totuși neașteptată.

„Surpriza consta în suma relativ mică de datorii curente pentru care a fost dată în insolvabilitate, faptul că judecătorul, suspendat din luna mai, a dat curs acestei solicitări și că fostul manager nu a întreprins nimic pentru a evita această situație, inclusiv nu a informat fondatorul despre eventualele riscuri.

În cazul ÎS „Protecția Solurilor și Îmbunătățiri Funciare” la fel nu este clar de ce administratorii au permis acumularea datoriilor salariale multianuale și cum a fost posibil ca angajații respectivi să activeze în asemenea condiții”, a declarat Tatiana Savva.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 8 ore

205

Publicitate în BC