10/05/2022

Ponderea creditelor cu probleme în cadrul împrumuturilor nebancare este de două ori mai mare decât în bănc
Ponderea creditelor cu probleme în cadrul împrumuturilor nebancare este de două ori mai mare decât în bănc Ştiri Moldova

Sectorul nebancar a devenit un factor important în extinderea accesului la serviciile financiare. La sfârșitul anului 2021, numărul beneficiarilor era de 430.000 (49,4% din populația activă a Republicii Moldova), dintre care 208.000 erau femei.
În plus, în 2021, 45% din totalul împrumuturilor acordate de nouă instituții de credit nebancare (ICNB) s-au bazat pe mijloace alternative de verificare a creditului și 55% pe informații privind veniturile. Acestea sunt concluziile la care au ajuns autorii Studiului privind impactul socio-economic al sectorului de creditare nebancară, scrie bizlaw.md.

Studiul AmCham Moldova mai notează că, în raport cu sectorul bancar, creditele și leasingul financiar oferite de către OSL-uri au reprezentat 16,8% din totalul finanțărilor oferite de sectorul financiar, în creștere cu 7 p.p. față de 2016. Sectorul nebancar a furnizat aproximativ 26% din totalul creditelor acordate de sistemul financiar sectorului agricol. În același timp, pentru sectorul serviciilor, împrumuturile de la organizațiile fără scop lucrativ au reprezentat aproape o treime din totalul împrumuturilor acordate sistemului financiar. Acest lucru indică faptul că unele întreprinderi mici din sectorul agricol sau al serviciilor preferă să se finanțeze prin intermediul sectorului nebancar, probabil din cauza lipsei de garanții sau a procedurilor mai simple. În mod similar, împrumuturile de consum de la organizațiile fără scop lucrativ reprezintă o treime din total.

Decalajul dintre creditele nebancare acordate pe baza veniturilor oficiale și creditele acordate în funcție de solvabilitatea beneficiarilor verificată printr-o metodă alternativă este deosebit de evident în cazul creditelor agricole și de consum. Având în vedere că împrumuturile nebancare reprezintă aproximativ 26% din totalul împrumuturilor acordate sectorului agricol, imaginea arată că flexibilitatea NPL-urilor de a contabiliza veniturile determinate prin metode alternative a stimulat creditarea și dezvoltarea agriculturii.

În plus, începând cu 2020, valoarea creditelor de afaceri nebancare acordate pe baza veniturilor oficiale ale clienților depășește valoarea creditelor de afaceri acordate de către OENP pe baza capacității de plată a beneficiarilor, verificată printr-o metodă alternativă. Evoluția corespunzătoare a împrumuturilor acordate întreprinderilor de către organizațiile neguvernamentale indică un sprijin tot mai mare pentru inițiativa antreprenorială și dezvoltarea întreprinderilor care apelează la produse financiare nebancare. În ceea ce privește distribuția regională a clienților OEN, sectorul are un portofoliu diversificat din punct de vedere geografic, ponderea împrumuturilor acordate beneficiarilor din mediul rural crescând în mod constant în ultimii ani și ajungând la un maxim de 45% până în 2020.

Autorii studiului notează, de asemenea, că ponderea creditelor substandard, îndoielnice și problematice a fost de 13,1%. Această valoare este mai mare decât cea de 6,1% pentru sectorul bancar. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că rata creditelor cu probleme pentru IMM-uri a fost de 9,4% pentru întregul sector bancar. Având în vedere că rata de 13,1% a creditelor neperformante pentru sectorul NPL include și creditele de consum, există o mare probabilitate ca calitatea portofoliului întreprinderilor să fie relativ echivalentă cu cea a sectorului bancar.

Impactul direct al sectorului nebancar este estimat la circa 4,9 miliarde de lei în perioada 2016-2021, din care 1,9 miliarde de lei reprezintă beneficii pentru angajați, impozit pe venit, contribuții sociale și de sănătate. În plus, sectorul NPO a generat un consum intermediar de 3,9 miliarde de lei în prețuri de la sfârșitul anului 2021. Creditele nebancare acordate sectorului de afaceri, în valoare de 5,4 miliarde de lei, au generat alocări bugetare de circa 1,04 miliarde de lei. Dacă luăm în calcul și creditele de consum, care generează cel puțin 20% din TVA, se ajunge la o cifră de 1,9 miliarde de lei.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

12 zile 2 ore

206

Publicitate în BC