10/05/2022

Producătorii moldoveni bat alarma: din cauza crizei provocate de războiul din Ucraina prețurile la toate tipurile de ambalaje
Producătorii moldoveni bat alarma: din cauza crizei provocate de războiul din Ucraina prețurile la toate tipurile de ambalaje Ştiri Moldova

Producătorii moldoveni bat alarma susținând că din cauza crizei provocate de războiul din Ucraina prețurile la toate tipurile de ambalaje cresc într-un mod incontrolabil.

Un exemplu sunt paleții din lemn, care la ora actuală au devenit o problemă foarte mare pentru Republica Moldova. Prețul lor a crescut de câteva ori, transmite mold-street.com.

Prețul butoaielor a crescut exponențial

Anterior, costul unui palet nou era de 120 de lei, astăzi acesta, second hand, a ajuns să coste 400 de lei, susține Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

Aceeași situație este și în cazul butoaielor de inox, prețul cărora în ultimele luni a crescut exponențial, dar și în cazul lăzilor din plastic sau din lemn. Și producerea sticlei, care solicită foarte multă energie a devenit foarte costisitoare, inclusiv și din cauza scumpirii resurselor energetice, de importurile cărora Moldova este dependentă.

Potrivit reprezentantei Asociației Producătorilor de Bere din Moldova, Ludmila Andronic, una dintre cauzele creșterii vertiginoase a prețurilor este faptul că Moldova nu dispune de materie primă locală, pentru producerea ambalajelor, iar pe de altă parte nu întreprinde măsuri de reutilizare și de returnare acestora.  Aceste măsuri ar putea reduce din costuri, consideră Ludmila Andronic.

A fost identificată o soluție pentru dificultățile cu care se confruntă acest sector – crearea unui sistem de depozitare a ambalajelor reutilizabile. 

Acest lucru ar permite reducerea deșeurilor, fiind favorabil din perspectivă economică. Astfel, sticla, lăzile din plastic sau din lemn, paleții, butoaiele din inox, etc, odată cu transportarea mărfii, se vor întoarce la fabrică.

Antreprenorii mai propun să fie create condiții în care consumatorul să poată returna în magazine sticla în schimbul unei sume de bani. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de reglementări fiscale și economice, spun antreprenorii.

Producătorii așteaptă soluții de la stat

În 2020 a fost aprobat Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Acesta, potrivit directorului executiv al Asociației Investitorilor Străini în Moldova, Ana Groza, include noțiunea de sistem de depozit. 

Însă pentru ca acesta să funcționeze, e nevoie ca Agenția Mediului, de comun cu antreprenorii, așa cum a stabilit Guvernul, să întocmească o listă a ambalajelor care pot fi plasate în aceste depozite.

Mai e nevoie și de reglementări fiscale, care ar motiva rețelele de retail să creeze spații de depozitare a sticlei returnate de consumatori în schimbul banilor.

Ludmila Andronic de la Asociației Producătorilor de Bere spune că subiectul este foarte actual acum, iar discutarea acestuia cu autoritățile statului urmează să aibă loc, în cel mult două săptămâni, pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

11 zile 18 ore

206

Publicitate în BC