28/03/2023

Produsele moldovenești ar putea fi comercializate fără taxe și tarife în patru țări europene
Produsele moldovenești ar putea fi comercializate fără taxe și tarife în patru țări europene Ştiri Moldova

Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA) au ajuns la un consens privind semnarea unui Acord care prevede că produsele moldovenești vor putea fi comercializate fără taxe și tarife în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, țări care au printre cele mai bogate economii din lume.

Acordul va oferi oportunități mai bune pentru exporturile moldovenești și va reduce taxele vamale pentru mărfurile importate din EFTA, ceea ce ar putea încuraja mai multe companii din aceste țări să investească în Republica Moldova. Astfel, se deschid o serie de oportunități pentru crearea locurilor de muncă bine plătite în diverse sectoare ale economiei moldovenești.

Negociatorul șef al Republicii Moldova, Vadim Gumene, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că viitoarea semnare a Acordului reprezintă un pas imperativ pentru dinamizarea cooperării bilaterale între state.

„Încheierea acestui acord cuprinzător de liber schimb marchează o schimbare de reper în relațiile dintre țările noastre și va crește oportunitățile economice de ambele părți. Demonstrează o hotărâre comună de a avansa o cooperare economică durabilă, în ciuda războiului din Europa și a opoziției sporite față de liberalizarea comerțului în întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al EFTA, ambasadorul Einar Gunnarsson.

Demararea procedurilor pentru semnarea Acordului va avea loc în cadrul Reuniunii ministeriale AELS de la Schaan, Liechtenstein, în perioada 26-27 iunie 2023. Exporturile produselor moldovenești pe piaţa țărilor EFTA, pe parcursul anului 2022 au atins o valoare de 66,7 mln dolari, pe când importurile au atins o valoare de 56 mln dolari.

moldpres.md

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

6 zile 8 ore

206

Publicitate în BC