20/07/2022

Prunele și strugurii, cu șanse mai mari pe piața UE
Prunele și strugurii, cu șanse mai mari pe piața UE Ştiri Moldova

Experți de la Chișinău anticipează că exporturile de prune și struguri de masă moldovenești ar putea crește esențial după decizia de luni, 18 iulie, a Consiliului UE de a majora, pe o perioadă de un an, cotele de acces fără taxe pe piața europeană pentru aceste și alte cinci produse din Republica Moldova care, până acum, nu erau complet liberalizate.

Anual, Republica Moldova exportă între 45.000 și 50.000 de tone de prune, depășind chiar cota oferită acum de Uniunea Europeană. Struguri au fost exportați, anul trecut, 57.000 de tone, aproape de noua limită a exporturilor netaxate spre piața europeană, transmite  trm.md.

„Pentru aceste produse, în ultimii ani, a crescut foarte mult și geografia exporturilor în UE. Respectiv, este un potențial destul de mare”, explică într-un interviu cu Europa Liberă expertul Stas Madan, director de program la Centrul analitic independent Expert-Grup.

Pe de altă parte, merele moldovenești, pentru care UE a decis să dubleze cotele până la 80.000 de tone, ajungeau preponderent pe piața Federației Ruse, până la războiul din Ucraina. Pe piața comunitară, Republica Moldova exporta, anii trecuți, doar în jur de 10.000 de tone.

„În cazul merelor, va fi probabil o creștere a exporturilor mai ales către România, dar nu cred că vom ajunge să atingem acel plafon maxim”, afirmă Stas Madan.

În general, UE importă cantități infime de mere, având unul din cei mai mari producători de mere din lume – Polonia. „Nu cred că Republica Moldova poate miza pe o substituire prea mare din contul piețelor europene”, spune expertul.


Un potențial de creștere a exporturilor există și în cazul cireșelor, dar deja în sezonul agricol viitor.

„Fiind produse perisabile, cireșele erau, la fel, exportate în mare parte pe piețele din Est. În contextul dificultăților de transport și logistice generate de războiul din Ucraina, piața UE va reprezenta, probabil, o bună oportunitate pentru producătorii de cireșe”, prevede Stas Madan.

În ce privește roșiile sau usturoiul, Republica Moldova, de fapt, importă aceste produse, pentru că nu poate nici măcar să-și acopere consumul intern.

„Avem foarte mult de lucru la crearea capacităților interne pentru a putea exporta aceste produse, pentru ca producătorii moldoveni să fie suficient de competitivi ca să poată valorifica aceste oportunități”, precizează expertul.

Exportul celor șapte produse moldovenești era, până acum, limitat pentru a nu admite un aflux sporit al lor către piața comunitară. 

„Și Republica Moldova impune cote la anumite produse, cum ar fi, de exemplu, carnea. Noi putem importa din UE doar un anumit volum de carne, după care se achită taxe vamale. Acest lucru se face pentru a proteja producătorul autohton”, explică Stas Madan.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

4 zile 21 ore

189

Publicitate în BC