10/06/2022

Prunele, strugurii și merele moldovenești vor intra pe piețele UE fără taxe vamale
Prunele, strugurii și merele moldovenești vor intra pe piețele UE fără taxe vamale Ştiri Moldova

Prunele, strugurii, merele, precum și alte produse agricole moldovenești vor intra în curând pe piețele europene fără taxe vamale.
Comisia Europeană a propus astăzi, 9 iunie, un regulament care să îmbunătățească accesul temporar pe piață pentru cele șapte produse moldovenești care fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE. Măsurile propuse ar viza exporturile a șapte produse, cum ar fi prunele, strugurii de masă, merele, roșiile, usturoiul, cireșele și sucul de struguri, transmite replicaamedia.md.

"Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei afectează grav nu doar economia Ucrainei, ci și pe cea a vecinilor săi, în acest caz Moldova. Decizia de astăzi este un semn important pentru UE", a declarat Ursula von der Leyen.

Aproape toate mărfurile moldovenești vor putea intra în UE fără taxe vamale, ca parte a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre UE și Moldova.

Propunerea prezentată de Comisia Europeană urmează să fie examinată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

"Moldova se bucură de beneficiile Acordului de Asociere din 2014. Acest sistem de comerț preferențial a permis Moldovei să beneficieze de eliminarea tarifelor vamale la exporturile către UE pentru toate bunurile, cu excepția a șapte produse agricole (menționate mai sus). De asemenea, Moldova are un acces îmbunătățit la piața serviciilor din UE și condiții mai bune pentru investiții. La rândul său, Moldova s-a angajat să își armonizeze legislația cu cea a UE într-o gamă largă de domenii.

Măsurile temporare și excepționale propuse astăzi de Comisia Europeană vor sprijini și stimula în continuare fluxurile comerciale existente ale Moldovei către UE și vor susține economia Moldovei.

Acest lucru este în conformitate cu principalele obiective ale Acordului de Asociere, care sunt de a crea condiții pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale care să conducă la integrarea treptată a Moldovei pe piața internă a UE, precum și de a contribui la consolidarea democrației și a stabilității politice, economice și instituționale în Moldova", a declarat Comisia Europeană.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 4 ore

197

Publicitate în BC