18/07/2022

Record absolut: Într-un an, exporturile moldovenești au crescut cu 50%
Record absolut: Într-un an, exporturile moldovenești au crescut cu 50% Ştiri Moldova

În luna mai anul curent, exporturile moldovenești au constituit 416 milioane de dolari, ceea ce este un record absolut pentru Republica Moldova.

În valoare anuală, exporturile au ajuns la 3,9 miliarde de dolari, cu 50% sau cu 1,3 miliarde de dolari mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când ele au fost de doar 2,6 miliarde USD, influențate negativ de COVID-19, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță, într-o analiză, transmite  IPN.

Potrivit expertului, creșterea fără precedent a exporturilor se explică prin trei factori de bază. „Creșterea exporturilor producției agricole, care în anul 2021 a înregistrat o creștere fără precedent în istoria țării. Această creștere se vede începând cu luna octombrie 2021”, precizează el.

Al doilea factor este producția agricolă din stânga Nistrului, care este exportată ca producție a Republicii Moldova. „Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, inclusiv datorită politicii de securizare a hotarelor sale promovate de Ucraina”, specifică Veaceslav Ioniță.

Re-exportul producției din Ucraina este cel de-al treilea factor, care a contribuit la creșterea record a exporturilor moldovenești. „Odată cu începutul războiului din Ucraina, o parte considerabilă de marfă a început să fie exportată, prin Moldova. Însă anumite cantități neînsemnate nu doar tranzitează Moldova, dar sunt importate, apoi reexportate”, menționează el.

Potrivit expertului economic, în valoare anuală, exporturile nu doar au crescut cu 50% față de perioada corespunzătoare a anului trecut, dar au înregistrat un nivel record pentru Moldova de 3,9 miliarde de dolari. Veaceslav Ioniță atenționează că, „dacă Moldova nu va pune piedici agenților economici din stânga Nistrului, dar va duce o politică activă de integrare a lor în spațiul economic unic național, atunci exporturile noastre în acest an ușor pot ajunge la 4,5 miliarde USD”.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

4 zile 20 ore

189

Publicitate în BC