27/05/2022

Salariul minim pentru angajații de la stat a crescut cu 400 de lei
Salariul minim pentru angajații de la stat a crescut cu 400 de lei Ştiri Moldova

Salariul minim în sectorul public va fi majorat de la 3100 la 3500 de lei. Parlamentul a adoptat proiectul de lege respectiv în ambele lecturi.
Parlamentul a modificat legea privind sistemul unic de plată în sectorul public, majorând salariul minim de la 3.100 la 3.500 de lei. Astfel, niciun angajat al statului nu va primi salarii mai mici de 3.500 de lei. Noile plăți vor fi acumulate începând cu 1 mai, scrie nokta.md.

Majorarea va viza angajații din instituțiile bugetare, al căror salariu lunar, calculat în funcție de funcția cu program normal de lucru, este mai mic de 3.500 de lei. Plata compensatorie este, de fapt, diferența dintre cei 3500 de lei și salariul lunar calculat în conformitate cu prevederile Legii privind sistemul unic de retribuire a muncii în sectorul public. Și va fi recalculat proporțional cu timpul efectiv lucrat. Cu alte cuvinte, angajații bugetari cu venituri mici vor primi salarii de până la 3.500 de lei.

"Scopul este de a ajusta salariul minim în sectorul bugetar la salariul minim în sectorul real și de a-l majora în continuare. Considerăm că este o garanție foarte importantă pentru lucrători și, în același timp, un instrument de albire a economiei", a declarat deputatul PAS Dan Perciun.

Mijloacele financiare necesare pentru implementarea prevederilor proiectului sunt estimate la 136 milioane de lei pentru acest an, care vor fi acoperite din fondul prevăzut în bugetul de stat.

Cuantumul salariului minim garantat în sectorul public este revizuit anual, ținând cont de valoarea minimului de subzistență pentru anul respectiv. În 2020, suma a fost de 2.000 de lei, în 2021 - 2.200 de lei, iar pentru anul în curs suma a fost stabilită la 3.100 de lei.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

18 zile 5 ore

187-188

Publicitate în BC