12/01/2022

Tarifele pentru serviciile poștale Poșta Moldovei ar pute crește de la 1 aprilie 2022
Tarifele pentru serviciile poștale Poșta Moldovei ar pute crește de la 1 aprilie 2022 Ştiri Moldova

Tarifele pentru serviciile poștale Poșta Moldovei ar pute crește de la 1 aprilie 2022, scrie InfoMarket.

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) anunță consultarea publică a proiectului privind aprobarea tarifelor pentru serviciile poștale din sfera serviciului poștal universal (SPU) și a tarifelor aplicate pentru utilizarea rețelei poștale publice a Î.S.”Poșta Moldovei”.

Proiectul propune simplificarea clasificării serviciilor, de exemplu, stabilirea unui tarif unic pentru trimiterea scrisorilor, cărților poștale, publicațiilor tipărite, precum și majorarea acestora cu 54,6%. Tarifele ”locale” și ”Loco” vor fi anulate, iar tarifele pentru colete interne vor scădea cu 16,8% față de cele existente. De asemenea, s-a propus reducerea tarifului pentru valoarea declarată - de la 3% la 1,5%.

În general, conform calculelor preliminare, tarifele pentru serviciile poștale interne vor crește în medie cu 53,3%. Totodată, s-a propus majorarea tarifelor pentru serviciile poștale internaționale Poșta Moldovei cu 12,7%. Astfel, tariful pentru trimiterea de scrisori și cărți poștale poate crește cu 15,8%, iar apentru coletele - cu 3,1%.

Proiectul mai propune în premieră introducerea tarifelor de utilizare a rețelei poștale Poșta Moldovei, întrucât compania are obligația de a oferi altor operatori poștali acces la serviciile de colectare, sortare, transport și distribuție a corespondenței oferite de către rețeaua poștală de stat. După cum se menționează în nota explicativă a proiectului, tarifele pentru serviciile poștale interne au fost modificate ultima dată în 2022, iar pentru corespondența internațională - în 2015.

Noile tarife sunt calculate ținând cont de cheltuielile companiei pentru furnizarea serviciilor poștale universale și sunt concentrate pe îmbunătățirea eficienței Poștei Moldovei. Nota explicativă mai menționează că din cauza crizei economice, a pandemiei, situația din Poșta Moldovei s-a înrăutățit - în 2020, pierderile nete ale companiei au depășit 35 de milioane de lei. Anterior, Curtea de Conturi a recomandat conducerii întreprinderii modificarea tarifelor pentru serviciile prestate.

Noile tarife pentru serviciile Poșta Moldovei au fost deja convenite cu fondatorul întreprinderii - Agenția Servicii Publice. După finalizarea consultărilor publice, care vor dura până la sfârșitul lunii ianuarie, tarifele urmează să fie aprobate de Consiliul de Administrație ANRCETI: https://cutt.ly/VIrcCtY.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 3 ore

197

Publicitate în BC