28/09/2022

Tinerii pot beneficia de credite preferențiale
Tinerii pot beneficia de credite preferențiale Ştiri Moldova

În scopul ameliorării accesului tinerilor întreprinzători la resurse avantajoase la rate promoționale fixe, pentru capitalizarea necesară a afacerilor inițiate, I.P. Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) anunță extinderea și suplinirea cu 150.0 milioane lei a fondurilor programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor, faza II (FCT II).

Finanțarea adițională va asigura co-finanțarea programului „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, Componenta III, credit cu porțiune de grant, promovat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Obiectivul general al programelor este suportul și promovarea antreprenoriatului în rîndul tinerilor, sprijinirea integrării socioeconomice a tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 18-35 de ani. Valoarea totală a împrumutului subsidiar cu porțiune de grant este de pînă la 1 760 000 lei, care va include: (i) porțiunea de împrumut subsidiar rambursabil de 85% din valoarea totală a împrumutului (pînă la 1 500 000 lei, recreditate de OGPAE din fondurile programului FCT II, recreditate beneficiarilor finali prin intermediul Instituțiile Financiare Participante (IFP) partenere și (ii) porțiunea de grant nerambursabil de 15% din suma împrumutului, dar nu mai mult de 264 000 lei, aprobată și acordată de către ODA (succesorul ODIMM) prin IFP partenere.

Mijloacele programelor sînt disponibile începînd cu 1 septembrie 2022. Împrumuturile contractate vor putea fi utilizate pentru procurarea de bunuri și servicii pentru dezvoltarea afacerilor inițiate de tinerii antreprenori conform condițiilor de eligibilitate ale programului „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, stabilite prin Hotărîrea Guvernului nr. 348 din 1.06.2022.

Pentru consultații și accesarea resurselor, persoanele eligibile sînt încurajați să se adreseze la ODA (start_tineri@oda.md; +373 60241416)) și la IFP intermediare și filialele acestora pe tot teritoriul țării, la care se vor depune cererile pentru accesarea fondurilor programelor de stat acordate pentru dezvoltare, cu porțiune de grant:

1. BC „MAIB” S.A.

2. BC „ProCredit Bank” S.A.

3. BC „Moldindconbank” S.A.

4. BC OTP Bank S.A.

5. BC „Banca de Finanțe și Comerț” S.A.

6. BC „Comerțbank” S.A.

7. BC „Eurocreditbank„ S.A.

8. BC „Victoriabank”S.A.

9. BC „Energbank” S.A.

10. OCN Microinvest SRL

11. OCN ”Corporația de Finanțare Rurală” S.A.

Ratele de dobîndă anuale pentru utilizarea fondurilor porțiunii de împrumut sînt avantajoase, fixe atît pentru IFP intermediare partenere, cît și pentru beneficiarii finali, atenuînd în mod real costurile resurselor, mai cu seamă ținînd cont de evoluția ratelor în creștere la creditele sectorului bancar. Pentru beneficiarii finali de sub-împrumuturi ratele la creditele obținute nu vor depăși 9.0 % anual, astfel fiind create condiții avantajoase pentru susținerea și capitalizarea inițială a afacerilor tinerilor, menținerea activităților și creării locurilor noi de muncă.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

2 zile

204

Publicitate în BC