22/05/2024

Transferurile migranților creează o variantă moldovenească a bolii olandeze
 Transferurile migranților creează o variantă moldovenească a bolii olandeze Ştiri Moldova

Economia subvenţionată din Republica Moldova creează o variantă distinctă moldovenească a „bolii olandeze", a menționat Vasile Tofan, partener senior al Fondului american de Investiţii Horizon Capital, într-un interviu pentru Infotag.

 

 „Varianta moldovenească a „bolii olandeze” se observă nu din cauza unui mare influx de valută datorat gazului şi petrolului (cum se întâmplă în varianta clasică), ci datorită muncitorilor migranți şi susţinerii externe. Este bine că Moldova încă dispune de toate acestea. Dar acesta este un model foarte instabil al economiei subvenţionate. Trebuie urgent să reducem nivelul subvenţiilor şi să construim o economie competitivă”, a spus el.

Pe de altă parte, expertul recunoaște că această situaţie influenţează pozitiv moneda naţională, ajutând leul moldovenesc să menţină o stabilitate admirabilă în raport cu valutele partenerilor comerciali ai Moldovei.

El a explicat cum deficitul contului curent este finanţat prin granturi bilaterale de la partenerii externi şi prin muncitorii migraţi. „Republica Moldova exportă bunuri şi servicii în valoare de patru miliarde de dolari și importă de aproape nouă miliarde. Se formează un decalaj periculos de cinci miliarde de dolari, care este compensat aproximativ cu transferurile de două miliarde de dolari din banii muncitorilor migranţi”, a menționat Vasile Tofan.

Alte aproximativ 600 milioane de dolari provin din investiţii străine directe, iar restul reprezintă ajutor extern, granturi şi credite.

„Se pare că există un deficit enorm în contul curent şi o inflaţie mai mare în comparaţie cu partenerii comerciali ai Moldovei, dar, totuşi, cursul leului este stabil şi chiar se întăreşte uşor”, a remarcat Tofan.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

15 zile 6 ore

208

Publicitate în BC