08/07/2022

Un expert explică de ce Moldova nu poate limita prețurile la produsele alimentare
Un expert explică de ce Moldova nu poate limita prețurile la produsele alimentare Ştiri Moldova

Limitarea prețurilor la produsele alimentare, așa cum se întâmplă în Polonia, care a redus la zero TVA la produsele alimentare, sau în Ungaria, care a stabilit un plafon de preț pentru toate produsele alimentare, nu este fezabilă în cazul Moldovei.
Dezbaterea privind limitarea prețurilor la produsele alimentare devine din ce în ce mai frecventă în spațiul public nu doar în Moldova, ci și în mai multe țări europene. Totuși, unii experți locali susțin că Moldova are nevoie de această măsură în contextul unei inflații mai mari decât în UE, în timp ce oficialii guvernamentali atrag atenția asupra imposibilității aplicării unei astfel de restricții în țara noastră, scrie jurnal.md.

În opinia expertului economic Alexandru Fale, restricția prețurilor va crea dificultăți la formarea bugetului de stat și va fi o măsură care nu va putea controla prețurile la produsele importate.

"În primul rând, trebuie să înțelegem următorul lucru: avem un buget și majoritatea veniturilor bugetare sunt taxe indirecte, în principal taxa pe valoarea adăugată (TVA). Ne așteaptă un anotimp rece, indexarea pensiilor de anul viitor, care va trebui să se facă cu 25-30%. Și în această situație, dacă reducem TVA, nu vom putea colecta bani. În al doilea rând, există un aspect la fel de interesant care ar trebui să ne pună în gardă: dacă reducem TVA-ul, se va opri creșterea prețurilor la produsele importate? Nu cred", a explicat Alexander Fale.

El a adăugat că, în cazul Republicii Moldova, măsura ar fi una populistă și politică, eficientă doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

"Plafonarea prețurilor este o măsură care poate avea un impact politic pe termen scurt doar prin acumularea unui scor mai mare în alegeri și nu poate schimba semnificativ tendințele inflației. Din păcate, principala cauză a inflației în Moldova este reprezentată de prețurile de import și nu putem nega acest lucru", a adăugat expertul economic.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

4 zile 20 ore

189

Publicitate în BC