12/07/2022

Un număr de fermieri vor avea randamente cu 50-60% mai mici la unele culturi din cauza secetei
Un număr de fermieri vor avea randamente cu 50-60% mai mici la unele culturi din cauza secetei Ştiri Moldova

Fermierii din Moldova vor suferi pierderi mari din cauza secetei din acest an și mulți dintre ei riscă să nu poată începe semănatul culturilor anul viitor din cauza lipsei de venituri.
De această părere este directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor (FNF), Vasile Myrzenko, care a declarat că culturile de grâu și orz vor avea de suferit de pe urma lipsei de precipitații, iar cele mai mari pierderi vor fi înregistrate la culturile de porumb și floarea-soarelui, transmite ipn.md.

"Autoritățile ar trebui să acționeze rapid și să înceapă să înființeze comisii în care să fie implicate autoritățile publice locale pentru a identifica localitățile în care fermierii au fost afectați de secetă, dar și de ploile abundente și grindină, și să găsească modalități de a-i ajuta financiar. Problema nu este doar că fermierii nu vor primi veniturile așteptate în acest an, ci și că nu vor putea începe următorul ciclu agricol, care constă în însămânțarea grâului de iarnă și a orzului", subliniază directorul executiv al FNF.

Vasile Myrzenko a declarat că deține o mică întreprindere agricolă, iar recolta de grâu pe care o va strânge anul acesta va fi cu 50% mai mică decât anul trecut. "Porumbul, pe de altă parte, a fost afectat în totalitate, așa că nu va fi nicio recoltă. De asemenea, floarea-soarelui va fi deteriorată cu peste 50-60%, iar costurile suportate nu vor acoperi veniturile pe care le vom obține", a declarat directorul executiv al NFF.

Potrivit lui Vasile Myrzenko, irigarea grâului, a porumbului și a florii-soarelui practic nu se aplică în Moldova, deoarece sistemele de irigare sunt în mare parte distruse. "Aplicarea irigațiilor în agricultură este foarte costisitoare și este o problemă care trebuie rezolvată. În plus, fermierii trebuie să fie motivați să revigoreze irigațiile la scară mică - să reabiliteze lacurile, iazurile și alte corpuri de apă colmatate. Cursurile de apă transportă apa de ploaie și de topire în Nistru și în Marea Neagră, iar noi nu o colectăm în diverse structuri hidraulice pentru a o folosi la irigații", subliniază managerul FNF.

În același timp, Vasile Myrzenko consideră că nici măcar rezervele de apă ale râurilor Nistru și Prut nu vor fi suficiente pentru a asigura irigarea pe scară largă a culturilor agricole. "Dar cel puțin cu aceste rezerve ar fi posibilă irigarea unor suprafețe de culturi care ar satisface necesitățile strict necesare republicii, securitatea alimentară a țării, de exemplu grâu pentru coacerea pâinii, furaje pentru fermele de animale", adaugă directorul executiv al FNF.

În timp ce oficialii guvernamentali spun că fermierii ar trebui să-și asigure afacerile, astfel de probleme există în caz de urgență. "Statul acordă subvenții fermierilor pentru plata primei de asigurare, dar producătorii agricoli nu sunt foarte receptivi și nu își asigură culturile în măsura în care autoritățile se așteaptă. Potrivit fermierilor, aceștia nu au niciodată resurse financiare disponibile în conturile lor pentru a efectua această asigurare. În plus, în urmă cu câțiva ani, unele companii de asigurări au tratat incorect fermierii și nu au plătit despăgubirile în timp util", spune Vasile Myrzenko.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

10 zile 16 ore

206

Publicitate în BC