02/06/2023

Într-un ritm cu natura
Într-un ritm cu natura Стиль жизни

Potrivit omului de afaceri Iulian Bercu, președintele primei comunități de alergători trail din Republica Moldova, trail running-ul este o formă de alergare în mediul natural, pe trasee marcate sau neamenajate, cu caracteristici variate de teren, incluzând denivelări, pante abrupte, roci sau noroi. „Acest sport presupune o implicare totală a corpului și minții, antrenând forța, rezistența, echilibrul și concentrarea, precum și o conexiune profundă cu natura și cu sinele”, spune el.

Trail running-ul a început să fie practicat oficial în Europa din anii 1990, când au fost organizate primele evenimente și competiții de acest gen, precum Marathon des Sables în Maroc și Ultra-Trail du Mont-Blanc în Franța, care au atras tot mai mulți alergători pasionați.

Alergătorii moldoveni au început să participe la competiții de trail running prin anii 2010-2015, în primul rând, în România, țară care oferă zeci de trasee prin zone muntoase, unul mai deosebit de altul.  

După ce a participat la mai multe competiții de trail running, alături de alți patru prieteni, Iulian a decis să lanseze acest sport și în Republica Moldova, în 2016 fiind înregistrată asociația Run Moldova.

„De atunci, am participat la peste 60 de competiții internaționale pe distanțe de până la 250 de km de alergare pe munte, din Noua Zeelandă și Africa de Sud până în Alpi. În Republica Moldova am organizat zeci de competiții și evenimente private sau corporative de trail running”, povestește președintele Run Moldova.

Un mod de viață pentru cei care o integrează în viața cotidiană

Alergarea trail ajunge un mod de viață pentru cei care o practică atât de frecvent, încât devine parte a vieții cotidiene. Potrivit economistului Grigore Vieru, președintele Moldova Trail Run Club, o altă comunitate a pasionaților de acest sport, trail run-ul este nu doar o activitate fizică, ci și o modalitate de a petrece timpul în natură, de a relaxa mintea și de a te conecta cu mediul înconjurător. Mai mult, el presupune și obiceiuri alimentare specifice. „Este o activitate care aduce beneficii fizice și mentale și care poate îmbunătăți calitatea vieții. Este o modalitate de a explora noi locuri și de a descoperi peisaje spectaculoase, dar și o ocazie frumoasă de a cunoaște alte persoane care practică acest tip de sport și de a deveni parte a unei comunități. De asemenea, trail run-ul poate fi o modalitate de a-ți depăși limitele și a înfrunta noi provocări”, spune Grigore.

Deschide fotografia

La rândul său, Iulian menționează că practicarea trail running-ului este o modalitate excelentă de a combate stresul și de a îmbunătăți starea de sănătate, prin întărirea sistemului cardiovascular, respirator și imunitar, precum și prin reducerea riscului de boli cronice.

O comunitate ce iese în evidență

Nu există o statistică exactă a celor care practică acest sport, însă, cu certitudine, este vorba despre o comunitate ce iese în evidență. „Avem sportivi care s-au remarcat la competițiile locale, dar și la cele internaționale, unde au ocupat locuri de frunte. Cert este că numărul persoanelor care aleg să practice acest tip de sport este în creștere. Aceasta se observă prin numărul de participanți la competiții”,  constată Grigore.

Potrivit lui Iulian, în mod paradoxal, pandemia de COVID 19 a mărit de trei-patru ori numărul amatorilor de a alerga prin parcuri sau în afara orașelor, în special din contul persoanelor care se antrenează în sălile de fitness. El estimează că numărul amatorilor de alergări și drumeții ar putea depăși în prezent cifra de 100 de mii de persoane. Iulian spune că numărul sportivilor care participă la competițiile de alergare ajunge la 10-15 mii. Dintre aceștia, câteva mii practică activ și trail running-ul, iar numărul lor sporește cu cel puțin 10% pe an, din contul celor care aleargă prin parcuri și pe asfalt. „Tot mai mulți amatori ai unui mod de viață activ preferă să admire natura, făcând sport și nu inspirând atmosfera poluantă a orașelor”, punctează el.

O agendă plină la nivel local și internațional

Potrivit lui Grigore Vieru, deși a fost creat relativ recent, în 2020, Moldova Trail Run Club organizează mai multe competiții în zone cu priveliști frumoase și monumente naturale, ceea ce face evenimentele unice. Un exemplu este ultramaratonul de 100 km, CODRU ULTRA TRAIL 100k, desfășurat în Codrii Orheiului, care va ajunge în 2023 la a doua ediție. „Această cursă de alergare promovează, pe lângă activitatea sportivă, valorile noastre culturale și spirituale”, explică el.  

Moldova Trail Run Club va organiza, la mijlocul lunii mai, în premieră în Republica Moldova, o competiție de alergare trail pe timp de noapte – HILL & VALLEY NIGHT TRAIL RUN, iar la sfârșit de octombrie, planifică o competiție pe un traseu ce va cuprinde cel mai înalt punct din Moldova – semimaratonul Dealul Bălănești. Un alt eveniment inedit al clubului este Border Marathon, o cursă de alergare trail pe zona verde a frontierei de la Prut.

La rândul său, Run Moldova organizează anual cel puțin cinci competiții cu participare internațională. Un eveniment inedit este unicul festival sportiv de familie – Maratonul de la Fetești, o competiție în cea mai frumoasă și subevaluată locație turistică din nordul țării, la intersecția Rezervațiilor La Castel (Gordinești) și Fetești, în preajma canionului de la Trinca și a stâncilor de la Corjeuți. Timp de trei zile, sportivii participă la competiția de alergare pe distanțe cuprinse între 10 și 42 de km, participă la un festival etnofolcloric și unul gastronomic.

În acest an, Run Moldova va mai organiza competiții în Rezervația Orheiul Vechi, în viile din satul Purcari, o alergare de familie în localitatea și împrejurimile satului Bulboaca, cu start de la Castelul Mimi, o alergare de Ziua Națională a Vinului la Chateau Vartely și cel mai extrem ultramaraton în localitatea Suruceni. La acesta din urmă câștigă cel care rămâne singur în cursă.

Ambele organizații au o vastă implicare socială și ecologică prin evenimente de salubrizare și promovare a modului de viață sănătos.

În ce privește competițiile internaționale, cea mai reprezentativă țară pentru alergătorii moldoveni este România. Cele mai populare competiții de peste Prut sunt Salomon EcoRun – Moieciu, Transylvania 100k, Retezat SkyRace, Băneasa Forest Run, Cluj EcoTrail UltraMarathon, Bucovina Ultra Rocks, Ciucaș X3. Din afara României ar fi UTMB Mont-Blanc, Salomon Cappadocia Ultra-Trail, Eiger Ultra Trail.

De ce oamenii aleg să practice trail run?

Alergarea trail este o modalitate de a explora noi locuri și de a descoperi peisaje spectaculoase și neumblate, un aspect extrem de atractiv pentru cei care iubesc natura și aventura și sunt în căutarea unor experiențe unice.

Orice sport ce implică mișcare e benefic pentru sănătatea fizică și mintală, dar trail running-ul are plusurile sale. Trail running-ul oferă un antrenament complet al corpului, implicând mai multe grupe musculare și dezvoltând forța, flexibilitatea și echilibrul, comparativ cu alergarea pe asfalt. Alergarea în natură are efecte terapeutice asupra stării de spirit și a sănătății mintale, contribuind la reducerea stresului și a anxietății, permițând o conectare mai profundă cu natura. Nu în ultimul rând, un beneficiu al acestui sport este apartenența la o comunitate activă, care promovează un mod de viață sănătos.

Cât de dificil este?

Grigore califică alergarea trail mai dificilă decât alergarea obișnuită pe stradă, pe piste de alergare sau pe bandă, reieșind din specificul acesteia. Este mai solicitantă pentru corp și comportă un risc mai înalt de accidentare. „Este nevoie de rezistență antrenată pentru a face față provocărilor naturale: arșiță, ploaie, vânt, zăpadă, noroi, temperaturi scăzute, diferențe mari de nivel. Este nevoie de a cunoaște anumite tehnici de alergare la urcare și coborâre. Mai există riscul de a întâlni animale sălbatice”, menționează el.

De cealaltă parte, Iulian atrage atenția asupra faptului că în trail running îți dozezi singur efortul. Dacă vrei – alergi, dacă nu vrei sau nu poți – mergi. Pe loc drept și la vale alergi mai rapid, iar la deal o poți lua la pas.

Cum îți influențează viața și activitatea

Iulian care este și om de afaceri, directorul companiei Content Moldova. El  susține că trail running-ul poate fi o modalitate excelentă și pentru oamenii de afaceri de a reduce stresul și de a-și îmbunătăți sănătatea fizică și mentală, contribuind astfel la o performanță mai bună. Totodată, alergarea pe traseele montane sau în natură poate fi o metodă de a dezvolta abilități de leadership și luare de decizii rapide și eficiente, precum și de îmbunătățire a concentrării.

Nu în ultimul rând, practicarea trail running-ului este o modalitate de a dezvolta relații interpersonale și de networking, prin participarea la evenimente și competiții și prin întâlnirea altor alergători pasionați de acest sport, ceea ce poate fi benefic pentru carieră și pentru dezvoltarea personală. Nu întâmplător, mulți oameni de afaceri și manageri din Republica Moldova participă activ la evenimentele celor două asociații, dar și la diferite competiții din afara țării.

Deschide fotografia

Pe toloacă: pasiune, evoluată în afacere

Spusele lui Iulian sunt confirmate de Ana Botescu, alergătoare cu o experiență de opt ani, care a deschis anul trecut, împreună cu soțul Octavian, pasionat și el de alergări în natură, o afacere orientată spre cei ce practică modul de viață activ. Este vorba despre un camping în satul Milești din preajma dealului Bălăneștilor, cel mai înalt punct din Republica Moldova. Așa cum Octavian este din Milești, cei doi practică deseori alergările prin locurile pitorești din zonă. Întâlnind mulți turiști, inclusiv străini, veniți să viziteze cel mai înalt punct din Moldova, ei și-au dat seama că aceasta, împreună cu locurile pitorești și peisajele din zonă, ar putea reprezenta o atracție turistică remarcabilă. Au început să caute un teren pe care să-l arendeze și unde să instaleze un camping. După câteva încercări nereușite, au depistat, în timpul unei alergări, o livadă părăginită, pe care chiar au reușit s-o cumpere. În iulie, au amenajat și campingul, format inițial din cinci corturi, tabăra fiind dotată cu toate utilitățile elementare, inclusiv apă curentă și electricitate. Peste câteva săptămâni, nu mai aveau locuri libere în week end, iar în august, acestea nu prea existau nici pe parcursul săptămânii. Vestea despre un camping organizat pentru practicanții modului de viață activ, drumeții și alergări în natură s-a răspândit rapid și s-a dovedit că există cerere de astfel de obiective.

Pe lângă cazare, în camping se organizează ruguri de tabără, iar în regiune au loc diferite competiții sportive.  În acest an, tinerii urmează să-și extindă afacerea, să construiască niște cabane din lemn, pentru a putea găzdui familii cu copii mai mici, să amenajeze terenuri de joacă pentru ei. „În zonă există câteva atracții deosebite: Rezervația Plaiul Fagului, Rezervația La Castel, izvoarele râului Bîc și, bineînțeles, dealul Bălănești”. Toate acestea, împreună cu amplasarea într-o locație pitorească, ne dă încrederea că afacerea noastră are potențial mare de creștere”, spune Ana.

De cealaltă parte, dezvoltarea locației ar contribui și la popularizarea sporturilor în aer liber, în special a trail runing-ului.

Ion CHIȘLEA 

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

5 дн. 19 час.

206

Реклама в ВС