Conform BERD, în 2024, economia Moldovei va crește cu doar 0,1%, în scădere față de 0,7% în 2023. Aceasta se datorează unei scăderi semnificative în agricultură (-18,9%) și unei scăderi a exporturilor reale cu 12,6%, pe fondul cererii scăzute din Uniunea Europeană și Ucraina.
La începutul anului 2025, producția și exporturile au rămas slabe, fiind afectate și de întreruperile livrărilor de gaze din Rusia către regiunea separatistă Transnistria, dar și de întreruperea furnizării de energie electrică de la centrala termică locală, ceea ce a forțat Moldova să importe electricitate din România la prețuri mai mari. În consecință, prețurile la energia electrică și termică au crescut cu 50%, respectiv 25%, iar inflația a accelerat pe fondul creșterii prețurilor alimentare și ajustărilor planificate ale accizelor.
De asemenea, BERD anticipează o recuperare treptată a economiei Moldovei, cu o creștere estimată de 3,8% în 2026. În ceea ce privește întreaga regiune a Europei de Est și Caucazului, BERD preconizează o încetinire a creșterii economice la 3,5% în 2025, față de 3,8% în 2024, pe fondul vulnerabilităților externe și al instabilității regionale.
În contextul acestora, și alte instituții financiare internaționale, precum FMI și Banca Mondială, au redus prognozele de creștere economică pentru Moldova în 2025, la 0,6% și, respectiv, 0,9%. Ministerul Economiei al Moldovei estimează o creștere economică de 2% pentru același an.