Este un indicator încurajator pentru export, consideră administrația Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPA). În mod obișnuit, sfârșitul iernii și primăvara reprezintă o perioadă de scădere sezonieră a vânzărilor, cu un vârf tradițional în toamnă și început de iarnă, scrie logos-press.md.
În 2024, după trei ani de scădere, Moldova a reușit în sfârșit să-și crească volumul exporturilor de miere către piețele externe, ajungând la 4.200 de tone. Anul precedent, 2023, a fost dezastruos pentru exportul de miere – cu puțin sub 2.000 de tone. În medie, în ultimii cinci ani, livrările externe de miere din Republica Moldova s-au situat între 3.000 și 4.000 de tone.
Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim, a menționat că „creșterea exporturilor de anul trecut și continuarea dinamică a acestora în prezent este un lucru îmbucurător, însă deocamdată putem spune doar că am revenit la nivelul exporturilor de dinainte de criză”.
Totodată, cea mai mare parte a exporturilor constă în miere livrată în ambalaje vrac. Vânzările externe de miere moldovenească în ambalaje mici pentru consumatori nu depășesc deocamdată 3–5% din volumul total exportat în termeni fizici.