Actualitate

Moldova a crescut exportul de miere: principalii cumpărători sunt România și Italia

În primul trimestru al acestui an, Moldova a exportat peste 500 de tone de miere din recolta anului 2024. Mai mult de jumătate din livrările externe au fost destinate României și Italiei.

Este un indicator încurajator pentru export, consideră administrația Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPA). În mod obișnuit, sfârșitul iernii și primăvara reprezintă o perioadă de scădere sezonieră a vânzărilor, cu un vârf tradițional în toamnă și început de iarnă, scrie logos-press.md.

În 2024, după trei ani de scădere, Moldova a reușit în sfârșit să-și crească volumul exporturilor de miere către piețele externe, ajungând la 4.200 de tone. Anul precedent, 2023, a fost dezastruos pentru exportul de miere – cu puțin sub 2.000 de tone. În medie, în ultimii cinci ani, livrările externe de miere din Republica Moldova s-au situat între 3.000 și 4.000 de tone.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim, a menționat că „creșterea exporturilor de anul trecut și continuarea dinamică a acestora în prezent este un lucru îmbucurător, însă deocamdată putem spune doar că am revenit la nivelul exporturilor de dinainte de criză”.

Totodată, cea mai mare parte a exporturilor constă în miere livrată în ambalaje vrac. Vânzările externe de miere moldovenească în ambalaje mici pentru consumatori nu depășesc deocamdată 3–5% din volumul total exportat în termeni fizici.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?