Proiectul este realizat de compania „ARD” sub conducerea arhitectului renumit Gheorghe Telpiz, care a declarat într-un interviu pentru Logos Press că această clădire ar putea deveni „un simbol al capitalei” atât din punct de vedere arhitectural, cât și ingineresc.
Complexul va fi situat la intersecția a trei artere principale de transport – bulevardul Negruțchi, strada Gagarin și strada Cantemir. Conform proiectului, „Grand Tower” va avea o suprafață totală de 75.000 m², iar pe ultimul etaj va exista o platformă de observație. În interior vor fi amenajate birouri, un apart-hotel și numeroase restaurante. Partea inferioară a complexului va include un centru comercial de 35.000 m², iar la subsol va fi amenajat un parcaj pe trei niveluri cu 700 de locuri.
Mircea Bîcu,, proprietarul companiei „Manoli”, a menționat că centrele comerciale „Grand Hall” și „Baby Hall” vor fi demolate pentru a face loc noului proiect.
Având în vedere complexitatea construcției unor clădiri de înaltă performanță, „Grand Tower” va necesita investiții de aproximativ 100 de milioane de euro. Compania „Manoli” intenționează să atragă investitori străini pentru a susține acest proiect de amploare. În prezent, compania așteaptă aprobarea finală a proiectului pentru a începe negocierile cu partenerii străini.
De asemenea, pentru construcția „Grand Tower” vor fi angajate firme de construcție străine. Au avut loc negocieri preliminare cu două firme din Turcia și Shanghai, specializate în construirea de clădiri de înălțime mare „la cheie”.
Arhitectul Gheorghe Telpiz a subliniat că în Chișinău nu există restricții de înălțime pentru clădiri, iar problemele legate de seismologie au fost depășite. De exemplu, „Sky Tower” din București, cu 37 de etaje și 137 de metri înălțime, a fost finalizat în 2012, iar în Chișinău a existat doar o singură încercare de a construi două turnuri de 30 de etaje în cartierul Rîșcani, proiect care nu a fost finalizat.
Compania intenționează să finalizeze construcția „Grand Tower” până în anul 2028.