29/11/2023

Industria farmaceutică, între perspective și constrânger
Industria farmaceutică, între perspective și constrânger Marketing

Deși se află într-un con de umbră, industria farmaceutică s-a dezvoltat destul de bine în anii precedenți, asigurând în prezent o parte considerabilă a exporturilor moldovenești. Mai mult decât atât, în următorii cinci ani, aceasta are șansa de a mai crește cu încă 25% dacă se vor realiza unele estimări, care prognozează investiții mari în industria respectivă din Europa de Est. Însă pentru aceasta, autoritățile ar trebui să înlăture o serie de inconveniente, printre care o piață internă foarte mică și reglementată excesiv.  

Industria farmaceutică intră în topul sectoarelor din estul Europei, unde urmează să vină cele mai mari investiții în următorii ani, potrivit unor prognoze ale think-tank-ului berlinez German Economic Team. Igor Ștefaneț, șeful Direcției Atragere și Protejare Investiții din cadrul Agenției de Investiții, susține că, dacă aceste prognoze se vor materializa, industria pharma din regiune va crește cu peste 25%.  „Pentru ca și Republica Moldova să poată beneficia de aceste investiții, trebuie să ne unim eforturile și să ajustăm legislația astfel încât să oferim condiții atractive potențialilor investitori, ca ei să poată intra mai ușor pe piață și să poată produce o gamă largă de medicamente”, menționează el.  

O creștere fulminantă în ultimii ani

Potrivit informațiilor Invest Moldova, produsele farmaceutice au reprezentat 11,25% din totalul exporturilor în perioada 2016–2020, în creștere cu 225% față de perioada anterioară de cinci ani. Este o industrie cu potențial mare, deoarece asigură o valoarea adăugată înaltă care, în final, se transformă și în salarii mai mari pentru angajați. Salariile mari sunt, la rândul lor, printre factorii de bază care ar putea opri exodul masiv al forței de muncă – una dintre cele mai mari probleme ale economiei moldovenești. Nu întâmplător, sectorul a fost inclus în domeniile prioritare de dezvoltare economică pentru următorii ani.  

Există însă un inconvenient serios pentru ca industria farmaceutică să ajungă una de top în Republica Moldova. Piața este destul de mică și, pentru a crește, companiile locale trebuie să se orienteze spre export. Însă acest lucru este destul de dificil, în condițiile în care piețele de produse farmaceutice sunt excesiv de reglementate peste tot, iar companiile trebuie să se alinieze mai multor rigori pentru a putea intra pe acestea.

Gheorghe Apostol, președintele Asociației Producătorilor  de Medicamente (APMM), susține că în prezent, în Republica Moldova, activează opt companii producătoare de medicamente, certificate conform standardelor Good Manufacturing Practice (GMP). Trei din ele – Balkan Pharmaceuticals, Farmaprim și Eurofarmaco – dețin certificate GMP de nivel european. Altfel spus, produsele lor corespund rigorilor comunitare, care sunt printre cele mai severe din lume. Iar  odată ce le îndeplinești, îți este mult mai ușor să intri și pe piețele altor țări.

Uniți pentru a dezvolta sectorul

În anul 2020, cei mai importanți jucători de pe piață s-au unit în APMM. „Scopul asociației a fost constituirea unei platforme de dialog între producătorii autohtoni de medicamente, pe de o parte și autoritățile statului, instituțiile și organizațiile de profil, pe de altă parte, în vederea dezvoltării sectorului farmaceutic și îmbunătățirii climatului de afaceri în Republica Moldova”, afirmă Gheorghe Apostol.
APMM este formată din principalele trei companii producătoare de medicamente locale, care dețin peste 80% din totalul medicamentelor produse în Republica Moldova. Este vorba de Farmaprim, specializată în fabricarea formelor farmaceutice semi-solide (supozitoare, ovule, creme, geluri, unguente), Flumed-Farm, specializată în dezvoltarea și producerea medicamentelor lichide (spray-uri nazale și orale, suspensii, emulsii, siropuri și uleiuri) și Balkan Pharmaceuticals, producător de forme solide (comprimate, capsule, pulbere). Aceasta este și unicul producător de medicamente injectabile și perfuzabile din Republica Moldova.

Producătorii autohtoni dețin doar 9% piața locală pharma

Potrivit informației oferite de Gheorghe Apostol, nomenclatorul de stat al medicamentelor include puțin peste 6 000 de denumiri comerciale, care reprezintă medicamente în diferite forme, doze și variații de ambalaj. Doar 583 dintre ele – 9,6% din total – sunt fabricate de producătorii autohtoni.  

În ce privește cotele de piață, veniturile din vânzări ale principalelor 30 de companii farmaceutice de pe piața Republicii Moldova au constituit în 2022 aproximativ 13 miliarde de lei. Producătorii autohtoni de medicamente au înregistrat venituri din vânzări în valoare de 1,12 miliarde de lei, ceea ce constituie doar 9% din totalul pieței.

„Interpretând cifrele respective, constatăm că Republica Moldova depinde aproape în totalitate de importul de medicamente, ceea ce pune în pericol securitatea farmaceutică a țării”, menționează președintele APMM.

Orientare spre export

Complexele industriale de fabricare a medicamentelor din Republica Moldova produc anual cca 30 milioane de ambalaje, majoritatea acestora fiind destinată exportului. Compania Farmaprim exportă peste 80% din produsele sale, Flumed-Farm și Eurofarmaco exportă câte 65%, iar Balkan Pharmaceuticals – puțin sub 15% din totalul producției fabricate.

Principalele piețe de desfacere pentru medicamentele autohtone sunt statele din spațiul CSI, inclusiv Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan. După pandemie, acestea au devenit tot mai solicitate, inclusiv pe piața Uniunii Europene, dar și în state precum Vietnam, Indonezia, Filipine, Pakistan, Libia, Kuweit, Yemen și Irak.

Actualmente, în industria producătoare de medicamente din Republica Moldova activează 700 de angajați, inclusiv profesioniști înalt calificați, farmaciști, chimiști, ingineri. Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite de Balkan Pharmaceuticals, unde activează 251 de angajați. Salariu mediu variază de la o companie la alta, însă media în ramură este de cca 11,5 mii de lei salariu net, iar maximele ajung până la 40 000 de lei net.

Reglementarea excesivă dăunează pieței

Problema pieței moldovenești a medicamentelor constă în faptul că este hiper-reglementată. Din această cauză, multe medicamente nu sunt prezente pe piața locală, consumatorii fiind nevoiți să le caute în România, Turcia sau chiar în regiunea transnistreană. Potrivit lui Gheorghe Apostol, în nomenclatorul medicamentelor al Republicii Moldova există doar 6 000 de medicamente, pe când România, de exemplu, are peste 30 de mii. Din cauza că suntem o piață mică și avem un mecanism de stabilire a prețului strict reglementat, care este și plafonat, producătorii pur și simplu nu vor să vină cu produsele lor aici. Și asta, deoarece costurile pentru producerea medicamentelor, care trebuie să conțină obligatoriu instrucțiuni și ambalaje în limba română, sunt prea mari pentru cantitatea mică cerută pe piață. Deseori, prețul reglementat, la care sunt vândute, nu acoperă nici măcar cheltuielile.

În pofida constrângerilor, viitorul industriei arată bine. APMM, împreună cu Agenția de Investiții, își propun prin strategii de promovare a exporturilor și de atragere a investițiilor să crească sectorul, iar prin promovarea unor inițiative bine țintite, să reducă reglementarea excesivă.  Primele rezultate sunt deja vizibile. Autoritățile au inclus industria medicamentelor în top cinci industrii prioritare, ce urmează a fi dezvoltate în corespundere cu Planul de Dezvoltare Strategică (PDS)  și strategia de industrializare a Republicii Moldova.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

26 zile 17 ore

206

Publicitate în BC