14/11/2023

Satul German, singurul proiect imobiliar de anvergură, ferit de aglomerația urbană
Satul German, singurul proiect imobiliar de anvergură, ferit de aglomerația urbană Marketing

Anunțat încă în 2020, Satul German se arăta din start a fi unul dintre cele mai de anvergură proiecte de pe piața imobiliară autohtonă. Deși de atunci au existat mai multe evenimente majore de natură să pericliteze bunul lui mers, planul inițial a fost urmat, iar proiectul a fost lansat anul trecut. Investitorul și omul de afaceri Ceslav Ciuhrii ne-a relatat despre Satul German, locul lui pe piața imobiliară și ce nou aduce el acestei piețe.

Dle Ciuhrii, ați inițiat și urmat neclintit derularea proiectului Satul German, o investiție destul de curajoasă, într-o perioadă cu atât de multe incertitudini – mai întâi pandemia, apoi criza energetică și războiul din Ucraina. Pe ce se bazează încrederea dvs. că proiectul va reuși?

Atunci când vorbim despre încrederea în proiectul Satul German, trebuie să luăm în calcul câțiva factori importanți. Primul. Pandemia i-a convins pe mulți oameni că e mai bine să se mute la casă la sol ori în cartiere liniștite cu blocuri mici și infrastructură socială modernă. Cei mai mulți dintre ei n-au găsit oferta potrivită în suburbiile capitalei și, pe moment, au renunțat la idee. Pe unii îi cunosc personal, deoarece, ulterior, au cumpărat locuințe în cartierul nostru. Deci, Satul German vine să răspundă la o tendință care a apărut pe piață în pandemie și să propună oferta pe care o vor oamenii. Și nu are concurență, deoarece, deocamdată, este singurul proiect imobiliar din Chișinău de acest fel și asemenea anvergură.

Doi. Noi „coceam” ideea unui proiect imobiliar pe acel teren cu mult timp înainte de pandemie, doar că anume în perioada COVID-19 am înțeles cum ar trebui să arate proiectul. Investiția în terenul respectiv a început încă acum aproape 6 ani. Am făcut totul încet, calculat. Este un proiect cu temelie solidă, cu investiții serioase făcute încă până în momentul anunțării că vom construi acolo Satul German, cu cercetări, studii și eforturi mari din partea celor mai buni profesioniști.  

Trei. Criza energetică și războiul din Ucraina au provocat scumpiri puternice, care au condus la creșterea prețurilor și la o anumită teamă din partea oamenilor de a investi în imobiliare în general. Chiar dacă a fost nevoie să adaptăm strategia și să mergem cu pași mai mici, dar siguri, lucrările de construcție au loc conform graficului stabilit inițial și, așa cum am anunțat încă în ziua lansării proiectului, în 2024, vom da în exploatare primele locuințe. Deci, criza ori stagnarea pe piață nu ne-au stricat planurile. Mai mult, la moment, se construiește și școala, și grădinița, iar anul viitor, vor fi date în exploatare și Centrul de Fitness, Centrul de Tenis și Hotelul Ibis Styles. Și, un lucru foarte optimist: oamenii au reînceput să investească mai activ în imobiliare. Cel puțin în Satul German.

De ce oamenii ar trebui să aleagă o locuință în Satul German în detrimentul unui apartament în centrul Chișinăului, de exemplu?

Eu aș formula întrebarea altfel: cine ar trebui să aleagă o locuință în Satul German? Pentru că aici vorbim, în primul rând, despre oamenii nemulțumiți de aglomerația urbană, care vor casă la sol sau apartament în bloc mic, într-o regiune liniștită, dar la o distanță de 15 minute de centrul orașului, într-un cartier construit la standarde europene, din materiale de calitate, cu tehnologii integrate și gândit în întregime pentru a asigura confort locuitorilor, începând de la înălțimea blocurilor, care sunt de tip boutique, lifturi mari în care să încapă și căruciorul copilului, piste pentru bicicliști, locuri de parcare etc. e vorba despre cei care vor să fie înconjurați de mult spațiu, verdeață, să nu se simtă ca într-un „furnicar”, să aibă alături de casă toate facilitățile (școală, grădiniță, spital, magazine, centru de fitness etc.) și să fie înconjurați de vecini cu care formează o comunitate puternică, preocupată de ordine, liniște și de organizarea unei localități ca în Occident. Noi punem accent deosebit pe calitate și reușim să construim această comunitate.  

Pe lângă utilitățile elementare despre care am vorbit mai sus, este necesară și o infrastructură socială: școli, grădinițe, locuri și localuri de agrement, magazine. Cum va fi dotat Satul German cu toate aceste utilități?

Am gândit infrastructura socială așa încât să acopere lejer necesitățile celor aproximativ 5 000 de locuitori. Să nu trebuiască să meargă în altă regiune a Chișinăului pentru școală sau grădiniță moderne, pentru piscină, pentru plimbare în parc și chiar pentru a face piața. Ca să înțelegeți mai bine cât de atent au fost planificate toate facilitățile, vă spun că, de exemplu, centrul de fitness va avea patru bazine: pentru nou-născuți, semi-olimpic pentru adolescenți, semi-olimpic pentru adulți și unul de recreere. Toate acestea, pentru ca locuitorii care merg la bazin să nu fie deranjați. Sau la grădiniță: fiecare grupă de copii va avea propria curte. Și școala, care se află alături de centrul de fitness, cu acces la bazin, va avea teren sportiv interior, sală de festivități cum nu mai există altundeva în țară, unde copiii vor putea alege din cele două profiluri: artistic sau sportiv. Pentru că un copil e bun la sport și are șanse imense de a deveni, de exemplu, un sportiv de performanță, va fi pregătit inclusiv la Clubul de Tenis în cartier, care va fi cel mai mare din țară și va găzdui numeroase competiții naționale și internaționale. Iar alt copil e bun la muzică și școala îi va crea toate condițiile pentru a se dezvolta. În contextul unor discuții despre instituțiile sociale din Satul German, cineva a spus, mai în glumă, mai în serios, că ne lipsește doar o sală de teatru. Să știți că e o idee la care, probabil, o să ne gândim.

Și, la final, cum vedeți dezvoltarea municipiului Chișinău în următorii ani și ce urmează să facă autoritățile pentru a crea condiții cât mai confortabile pentru locuitori, iar capitala Republicii Moldova să devină cu adevărat o urbe europeană?

Cred că cea mai mare problemă a capitalei este infrastructura de utilități învechită, care trebuie schimbată urgent. Degeaba renovezi o stradă dacă ulterior, cel puțin o dată pe an, vei face o gaură pentru a repara țeava care s-a spart… pentru că este veche și nu mai rezistă la presiune. Experiența României, care a fost în situația noastră, ne-a demonstrat că negocierile de aderare la UE sunt o oportunitate bună de a relansa dezvoltarea orașelor.

De asemenea, ar trebui să avem, odată și odată, un plan urbanistic al Chișinăului, care să fie respectat cu strictețe și unde să fie stipulat foarte clar ce ai voie și ce nu ai voie să construiești în zona x sau y.  Dar și o platformă electronică pe care fiecare dezvoltator imobiliar să poată face comandă rapidă de certificat de urbanism, ca să înțeleagă ce are voie să construiască pe terenul ales.

Nu în ultimul rând, ar trebui ca decizia de schimbare a destinației unui teren să nu fie a Consiliul Municipal Chișinău, dar a oamenilor din regiunea în care este amplasat terenul. Sunt convins că, implicându-i mai mult pe cetățeni, lucrurile se vor îmbunătăți. Exact această abordare o vom implementa și în Satul German, unde deciziile vor fi luate de locuitori, de acea comunitate puternică, implicată, activă, formată din cetățeni preocupați de aceleași valori și griji pentru soarta cartierului. Pentru că doar oamenilor care trăiesc în cartier le pasă mai mult și cu adevărat de el.

 

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

22 zile 14 ore

207

Publicitate în BC