07/02/2024

ALEXANDRA MIHAILOVA PREGĂTEȘTE SOSIREA ICF ÎN MOLDOVA

ALEXANDRA MIHAILOVA PREGĂTEȘTE SOSIREA ICF ÎN MOLDOVA
 Management

Pentru a deveni un coach PCC acreditat de International Coaching Federation (ICF), este necesar să studiezi minim trei ani, să efectuezi peste 500 de ore de muncă, să susții numeroase examene, sesiuni de mentorat și supervizări. Coachingul de afaceri constă în lucrul cu managerii și angajații pentru a mări productivitatea. Invitata noastră de astăzi este Alexandra MIHAILOVA, un coach PCC cu șapte ani de experiență și peste 2 850 de ore de coaching la activ.

Autor: Eugen KANSKI

BC: Alexandra, povestește-ne, cum ți-ai început această carieră și ce te-a motivat să te specializezi în coaching-ul profesional de afaceri?

 

Alexandra Mihailova: Având studii în economie, formarea mea inițială m-a pregătit pentru a fi un bun manager. Am lucrat ca director la o agenție de publicitate, după care am condus un showroom de mobilă. Apoi am lucrat într-o companie de cleaning, unde aveam în subordine peste 500 de persoane. Câștigam mult, dar nu-mi plăcea suficient de mult munca mea. Am înțeles că adevăratul meu talent constă în a-i ajuta pe oameni să-și atingă potențialul. În fiecare companie, unde veneam, au existat mereu schimbări pozitive după venirea mea. Când mi-am dat seama de acest talent al meu, am decis să-l asociez cu niște competențe profesionale. Acum, dispun de tehnologie, experiență și cunoștințele necesare pentru a face în mod profesionist ceea ce înainte făceam doar intuitiv. S-a creat un fel de sinergie. În prezent, sunt coach PCC, dar mi-am finalizat deja formarea pentru acreditarea MCC. În lume există doar 2 155 de deținători ai acestei acreditări și ei sunt niște coach foarte bine pregătiți și experimentați.


Îmi place munca mea, mai ales atunci când văd cum aduce valoare reală în viața oamenilor. Într-un caz, am avut un manager de marketing care urma să fie concediată pentru că, în opinia întregii echipe, era mediocră. În urma recomandării mele, a fost mutată la HR și a urcat rapid în ierarhie, ajungând să conducă întregul departament HR. Un alt exemplu: o persoană era în middle management de șase ani, în timp ce șeful companiei căuta pe extern un manager de top, fără să vadă că în echipa sa există o persoană potrivită pentru acest post. Am făcut un diagnostic al echipei, am identificat că această persoană avea potențial, am pus-o la încercare timp de o lună și, în final, a devenit director comercial.

BC: Ai jucat un rol-cheie în formarea comunității de coaching din Moldova. Cum a evoluat percepția asupra coachingului de afaceri în țara noastră?

Alexandra Mihailova: Acum cinci ani, aproape nimeni din Moldova nu știa ce este coachingul. Eu am fost persoana care a adus Erickson Coaching International aici. În 2018, am deschis prima filială a acestei instituții în Moldova. În loc să scriu e-mailuri și să pregătesc planuri de marketing, pur și simplu am pus mâna pe telefon, am sunat reprezentanții Erickson Internațional și le-am comunicat dorința mea ca Erickson Coaching International să vină în Moldova. Au rămas impresionați de îndrăzneala și tupeul meu naiv. În doar trei săptămâni, am obținut contractul.

 

În ultimii cinci sau șase ani, cererea pentru coaching în afaceri a crescut vertiginos. Primesc în fiecare zi solicitări de la companii pentru sesiuni de coaching individual și de echipă. În plus, a crescut și numărul de coach calificați de ICF. Pe scurt, s-a format o comunitate.

BC: Care este valoarea sesiunilor de team coaching pentru companii?

 

Alexandra Mihailova: Acest tip de coaching transformă un grup de oameni, în care fiecare își vede de propriul interes, într-o echipă adevărată, ghidată de valori și obiective comune. Sarcina unui coach de echipă este de a realiza această conexiune între motivația și obiectivele personale ale fiecăruia și scopul general al companiei. Conform statisticilor, companiile care oferă angajaților un număr optim de ore de coaching înregistrează o rată anuală de creștere a veniturilor de 16,7%. În plus, atunci când formarea profesională a angajaților este susținută de coaching la locul de muncă, companiile înregistrează o creștere de patru ori a randamentului investiției pentru dezvoltarea angajaților.

 

Să luăm ca exemplu o companie care utilizează anual servicii de coaching. La început, are loc o sesiune cu managerul, în timpul căreia se elaborează o strategie și se definesc rezultatele dorite. Se trece apoi la lucrul cu angajații, urmat de sesiuni comune cu reprezentanții conducerii și cu echipa. De la o lună la alta, echipa crește și monitorizăm rezultatele pentru a trece la nivelul următor. Datele noastre arată că formarea profesională însoțită de coaching crește productivitatea angajaților cu 88%, față de 23% în cazul în care se recurge doar la formare profesională.

 

BC: Privind înainte, cum vezi viitorul coachingului de afaceri în Moldova?

 

Alexandra Mihailova: Vreau să deschid un chapter ICF în Moldova, în 2024. Va fi un eveniment important. ICF este o organizație independentă, non-profit, prezentă în aproape toate țările din lume și are peste 100 000 de membri care veghează pentru puritatea profesiei.

Un coach acreditat de ICF lucrează în conformitate cu anumite competențe clar definite.

Deschiderea unui capitol va însemna sosirea oficială a ICF în Moldova. Vom monitoriza, în ce măsură persoanele care se autodenumesc coach pe piața moldovenească au competențele necesare. Vom lucra cu antreprenorii, vom iniția programe de instruire de calitate înaltă. În curând, managerii vor avea posibilitatea să solicite la ICF Moldova servicii de coaching în conformitate cu standardele internaționale.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile 10 ore

206

Publicitate în BC