Actualitate

Peste 70% dintre proprietarii terenurilor pentru linia electrică Vulcănești–Chișinău au primit compensații pentru expropriere

Peste 70% dintre proprietarii de terenuri afectați de construcția liniei electrice de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești–Chișinău au primit deja compensații din partea statului. Propunerile de expropriere au fost transmise tuturor celor 34 de localități prin care va trece noua linie.

Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, procesul de expropriere este unul complex și solicitant, deoarece implică nu doar evaluarea terenului și calcularea compensațiilor, ci și identificarea exactă a proprietarilor. Situația este complicată în cazurile în care proprietarii au decedat, iar moștenitorii nu și-au legalizat dreptul de succesiune.

„În toate aceste cazuri și în altele similare, proprietarii trebuie să știe că au dreptul de a solicita compensații în termen de trei ani din momentul primirii ofertei de expropriere — adică până în 2027 sau 2028, în funcție de situație”, a precizat Surugiu.

Cei care încă nu au depus cererea sunt îndemnați să o trimită la adresa: mun. Chișinău, str. Alecu Russo 1, bloc A1, etajul 16, la biroul UCIPE, anexând actele ce confirmă dreptul de proprietate. După procesare, compensația poate fi ridicată la orice oficiu poștal. Sumele sunt păstrate într-un cont special și pot fi solicitate oricând în intervalul celor trei ani, prezentând actele necesare.

Proiectul liniei electrice Vulcănești–Chișinău a fost declarat obiect de interes public național. În total, peste 5450 de terenuri au fost expropriate, dintre care aproximativ 900 definitiv.

Lucrările de construcție au început în aprilie 2024, în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Energetic, finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea totală a proiectului este de 61 milioane euro, dintre care 27 milioane sunt destinate construcției liniei.

Linia electrică aeriană va avea o lungime de 157 km, cu peste 500 de stâlpi și 1500 km de conductori, traversând opt raioane și 35 de localități. Noua infrastructură va asigura un flux de energie de până la 630 MVA, ceea ce poate acoperi până la 50% din consumul național în orele de vârf.

Proiectul este de importanță strategică pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, deoarece va permite transportul direct al energiei electrice din România sau alte piețe europene către Chișinău, ocolind centrala de la Cuciurgan, aflată în regiunea transnistreană.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?